A bankok csökkentenék a törlesztőrészleteket

Vágólapra másolva!
A Bankszövetség két javaslatot dolgozott ki a devizaadósok megmentésére, ezek a forintosítás, a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem kombinációján alapulnak. A terhek nagyobb részét a bankok vinnék, kisebb részt vállalhat az állam.
Vágólapra másolva!

Patai Mihály, a bankszövetség elnöke a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a magyar bankok összességében több százmilliárd forint terhet vállalnak, több évre elosztva.

A javaslat fő elemei a kormány által megfogalmazott igények figyelembe vételére épülnek, vagyis azt célozzák, hogy a devizaadósok havi törlesztőrészletei jelentősen csökkenjenek.

Az egyik javaslatban a tartozás forintosítása és kamatkedvezmény nyújtása áll, a másikban az árfolyamgát átdolgozása szerepel.

Úgy tudjuk, hogy a bankszövetség a még jól fizető, és a 90 napon túli tartozást felhalmozó adósok ügyét is vizsgálta. Mindkét csoport érdekeit, sőt a hitellel nem rendelkezők szempontjait is szem előtt tartotta, amikor kidolgozta a javaslatait, és mindkét adósi körnek próbál segíteni.

Az egyeztetéseket a felek csütörtökön folytatják.