Vágólapra másolva!
Tegnap záráshoz közeledve nagyobb esésbe váltottak az amerikai tőzsdék, miután az amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy Szíriában vegyi fegyvereket használtak, ez pedig növelheti az esélyét a külföldi országok beavatkozásának. A Dow Jones index a korai kereskedésben még pluszban tartózkodott, nap végére azonban több mint 0,4 százalékos csökkenéssel zárt, miután a befektetők megijedtek az esetleges katonai beavatkozástól.Ázsiában is elromlott a hangulat, pedig Hongkongban és Sanghajban is emelkedéssel kezdtek a börzék, de a befektetői félelem itt is visszahúzta a főbb indexeket. Záráshoz közeledve azonban javult valamelyest a helyzet, például a kínai parkett már kisebb pluszban van.A vezető nyugat-európai indexek is csökkenéssel kezdhetnek a tegnapi amerikai gyengülések után. Ma délelőtt érkezik Németországból az Ifo gazdasági hangulatindex alakulása, mint fontos makroadat, délután a tengerentúlról pedig a fogysztói bizalom és az S&P/Case-Shiller lakásárindex alakulása, amik szintén befolyásolhatják a piacokat a szíriai események mellett.
Vágólapra másolva!

Esetleges szíriai beavatkozás rántotta vissza a tőzsdéket

A hétfői kereskedés elején még óvatosan emelkedtek a New York-i indexek, majd zárás előtt nem sokkal lendületesen esni kezdtek, miután az amerikai külügyminiszter, John Kerry arról beszélt, hogy Szíriában vegyi fegyvereket használt a kormány, ami megbocsáthatatlan.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

A nyilatkozat után drasztikusan megnőtt az esélye, hogy külföldi országok beavatkozzanak a szíriai polgárháborúba, persze kérdéses, hogy az oroszok és a kínaiak mit lépnek. Ez pedig a piaci befektetőket is megijesztette, és napon belül nagyobb esés bontakozott ki.

A Dow Jones napon belüli értéke (pontban)

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Október közepére érheti el az USA az adósságplafont, emiatt az amerikai pénzügyminiszter, Jack Lew arra kéri a Kongresszust, hogy ne halogassa a limit megemelését. Az S&P 500 szektorai közül csak az egészségügy tudott emelkedni, a többi iparág részvényei mínuszokat halmoztak fel.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Eladta az összes JC Penney részvényét Bill Ackman, a Pershing Square hedge fund guruja. Nagyjából 470 millió dollárt bukott Ackman a részvényeken, aki egyébként már korábban jelezte, hogy eladja a pakkját, amennyiben nem cserélik le a mostani vezérigazgatót. Mivel többen támogatták a mostani vezetőt - köztük Soros György alapja is - ezért szabadult meg Ackman a papíroktól, bár korábban még úgy nyilatkozott, hogy nem áll módjában eladni azokat. A részvény 5 százalékos mínuszban is járt piaczárás után, végül csak 1 százalékos csökkenéssel zárt.

A JC Penney árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

A határidős indexek alapján Európában is csökkenéssel kezdhetnek a börzék a tegnapi amerikai csökkenések és mai ázsiai gyengébb hangulat után. Ma érkezik délelőtt a német gazdasági hangulat index, az Ifo augusztusi alakulása, délután Amerikából pedig a fogyasztói bizalom és az S&P/Case-Shiller lakásárindex. Bár valószínűbb, hogy a Szíriával kapcsolatos esetleges fejlemények nagyobb hatással lesznek a piaci mozgásokra is.

Ázsiára is átragadt a rossz hangulat

Lefelé veszi az irányt a főbb ázsiai tőzsdék többsége, miután tegnap az USA-ban is lejjebb zártak az indexek az előző kereskedési napi záró szintjükhöz képest, mivel a Szíria elleni esetleges amerikai beavatkozás megijesztette a befektetőket is.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Japánban 0,8 százalékos mínuszban áll a Nikkei, aminek nem segít a 98-as szintekig erősödő dollár miatt sem. A gyengébb jen az autógyártók és a nagyobb technológiai cégek részvényeinek nem tesz jót elsősorban. Hongkongban és Sanghajban is gyorsan elpárologtak a kezdeti pluszok, bár a Shanghai Composite záráshoz közeledve már újra minimális emelkedésben van.

Először azért kezdtek erősödésbe a részvények, mert a Xinhua hírportál hivatalos adatokra hivatkozva arról számolt be, hogy a kínai ipari cégek kombinált profitja 11,6 százalékkal emelkedett júliusban éves alapon, a júniusi 6,3 százalékos bővülést követően.

A PetroChina és a Kunlun Energy vállalatai azt kérték, hogy függesszék fel papírjaik kereskedését, mert fontos bejelentésre készülnek. Ausztráliában a szörfruháiról híres Billabong közel 8 százalékkal zuhan, mivel a társaság a vártnál nagyobb éves veszteségről számolt be, ellenben a Sydney-i tőzsdeindex egy tized százalékos pluszban áll.