Durván erősödik a dollár

Vágólapra másolva!
Hatalmas erősödésbe kezdett a dollár, amivel már a 200 napos mozgóátlagot ostromolja az euróval szemben az árfolyam. Korábban a gyengébb amerikai foglakoztatottsági adatra még gyengült az amerikai deviza, de aztán hirtelen nagy menetelésbe kezdett. Mario Draghi EKB-elnök szavai is közrejátszhatnak a dollár ilyen mértékű erősödésében, amivel az EURUSD igen fontos technikai szinthez is ért.
Vágólapra másolva!

Látványos dollárerősödés

Brutális erősödésbe kezdett a dollár ma délután a záporozó hírek eredőjeként. Az USA-ból fontos makroadatok érkeztek, emellett pedig az EKB is sajtótájékoztatót tart, amit mind kiemelt figyelemmel követnek a piaci szereplők. A vártnál rosszabb amerikai foglalkoztatottsági adatra még gyengült az amerikai deviza, de ezt követően nagy menetelébe kezdett.

EUR/USD árfolyam

Forrás: Origo

Az 50 napos mozgóátlagáról le is fordult az árfolyam, ráadásul újabb kritikus szintekig nézett le a dollár, és ha a 200 napos mozgóátlag is elesne, az akár további dollár vásárlásokat, azaz a zöldhasú erősödését hozhatná.

EUR/USD árfolyam

Forrás: investor.hu

Draghi is beszél

A dollár drasztikus erősödésében Mario Draghi EKB-elnök beszéde is szerepet játszhat. Draghi ismét megerősítette, hogy az Európai Közponi Bank addig marad a laza monetáris politika mellett, amíg az szükséges, ezt pedig az alacsony inflációs környezet is lehetővé teszi. Az EKB idei gazadsági előrejelzésein javított, viszont 2014-re már a korábbinál lassabb GDP-bővülést prognosztizál.

Rossz foglalkoztatottsági adat Amerikából

Az elemzők által vártnál rosszabul sikerült az augusztus havi ADP foglalkoztatottsági adat, ugyanis csak 176 ezer fővel bővült a dolgozók száma, míg a szakértői konszenzus 184 ezer fő volt.

További kellemetlen hír, hogy az előző havi értéket is lefelé módosították, így nem 200 ezerrel dolgoznak többen az USA-ban, hanem ettől kétezerrel kevesebben. Holnap érkezik a hivatalos munkaerőpiaci adat, amire vonatkozóan jó előrejelző szokott lenni az ADP száma. Április óta egyébként folyamatosan bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, ez a javuló trend tört meg a mai adattal.

Forrás: investor.hu

A hírekre a dollár gyengülésbe kezdett az euróval szemben, de ez nem tartott sokáig, és pár perc után nagyobb erősödést láthattunk az amerikai deviza piacán. Fél háromkor közzétették a heti friss munkanélküliségi segélykérelemért fordulók számát, ami szerint a vártnál kevesebben igényelték az ellátást, ami pozitívként értékelhető.

Bár a devizapiacot igencsak felbolygatta a délutáni információáradat, a részvénypiacokon nagy reakciót nem lehetett látni, a New York-i határidős indexek lényegében ugyanott maradtak ahol korábban voltak.

EUR/USD árfolyam

Forrás: Origo