Hőtárolót épít a tatabányai erőmű

2013.09.17. 17:19

Az ország legnagyobb, tízezer köbméteres hőtárolóját építi meg egy meglévő olajtartály átalakításával a Tatabánya Erőmű. A város 23 ezer lakása és intézményei számára biztosítja a fűtést és a meleg vizet.

A berendezés lehetővé teszi, hogy a gázmotorokkal olyan napszakban termeljenek villamos energiát, amikor magas áron lehet értékesíteni, a közben keletkező hőt pedig tárolják és akkor is fel tudják használni távfűtésre, ha az áram alacsony átvételi ára miatt nem éri meg a gázmotorokat járatni – mondta Maszlavér István, az erőmű ügyvezetője.

A hőtároló a távfűtés üzembiztonságát is fokozza, mert a gázmotorok esetleges meghibásodása esetén vésztartalékként szolgál. A felfűtött víz nyári időszakban azt is lehetővé teszi, hogy péntek délután leállítsák a gázmotorokat és csak hétfő hajnalban indítsák újra az erőművet.

A beruházás költsége közel 650 millió forint, ehhez a társaság 250 millió forint pályázati támogatást kapott – mondta Kamarás Zoltán ügyvezető. Az első ütemben a gázmotorok, később a gőzturbinák hőjét is a tárolóba vezetik, a létesítmény teljes átadását 2014 szeptemberére tervezik. A beruházás kivitelezését közbeszerzésen az MVM OVIT Zrt. és az ENERGO-MERKUR Kft. konzorciuma nyerte el.

A fejlesztéssel párhuzamosan a Tatabánya Erőmű arra készül, hogy a gázról átáll a faapríték felhasználására. A meglévő négy kazánból kettőt állítanak át biomassza-tüzelésre, a nyári melegvíz-igények kielégítésére pedig egy 18-20 megawattos biomassza-tüzelésű forróvízkazánt terveznek. Jelenleg a közel hatmilliárd forintos beruházás létesítési engedélyezése, illetve közbeszerzési eljárása folyik.

Az erőművet 2004-ben széntüzelésről földgázüzemre állították át, ezzel a korábbi értékek töredékére csökkent a szennyezőanyagok kibocsátása. A villamosenergia-termelés kapacitása közel 50 megawatt, távfűtésre évente 1 150 000 gigajoule hőenergiát adnak át az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatónak.

A tatabányai fűtőerőművet 2010 elején 3,6 milliárd forintért vásárolták meg az MVM Magyar Villamos Művektől. A fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdonosa az önkormányzat, míg az ELMIB Energetikai Zrt. 49 százalékos tulajdona mellett üzemelteti a mintegy száz főnek munkát adó társaságot.