Nem fizetek 150 ezret csak azért, hogy jobban figyelhessenek!

2013.09.27. 06:55

Egy új, online kapcsolatra képes pénztárgép állami támogatással is legalább 120 ezer forint. Sok kiskereskedő nem engedheti meg magának ezt a kötelező beruházást, inkább lehúzza a rolót. A vegyesboltok szenvednek a legjobban, de pékségekben, játékboltokban is panaszkodnak az eladók.

A Dob utcában, az Origo szerkesztőségével szemben volt egy picike zöldséges. A szerkesztőségből sokan vásároltunk ott reggelente epret, banánt, almát, épp, aminek szezonja volt. A bolt a napokban eltűnt, a tulajdonos búcsúzóul egy A/4-es papírt hagyott a lehúzott rolón: "Az üzlet végleg bezárt" felirattal. Már hetekkel ezelőtt szólt, hogy erre készül, mert a kötelező pénztárgépcsere miatt más választása nem maradt. "Nincs nekem 150 ezer forintom erre, nem termeli ki az üzlet. Inkább bezárok" - ilyesmiket mondott, de másnap reggel mindig újra kinyitott. Egészen mostanáig.

A Dob utcai zöldséges hűlt helyeFotó: Pályi Zsófia - Origo

Sehogy se jó

Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként álmodta meg a kötelező kasszacserét, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötött pénztárgépekkel ugyanis hatékonyabban ellenőrizhetőek lennének a boltok, nehezebbé válna az adóelkerülés. A nemes célok ellenére eddig a programmal több baj volt, mint amennyi hasznot hozott. Az állam későn kapcsolt, az eredeti, 2013. januári határidőre még engedéllyel rendelkező pénztárgépgyártó sem volt, az átállás határidejét így áprilisra, májusra, júliusra, majd szeptemberre halasztották, de tekintve, hogy most - szeptember végén - is csak öt kassza üzemel az országban, a csere valószínűleg 2014 elejéig is eltart. (A Nemzetgazdasági Minisztérium illetékesei szerint a késlekedésért nem ők, hanem a piac a hibás.)

Nagyobb baj, hogy az új, számítógépekre kötött, leltározó kiskasszák sok boltos, butikos és vendéglátós számára még az állami támogatás ellenére is megfizethetetlenek.

Kasszamatek

Ahogy egyre több gyártó kap engedélyt pénztárgépeire a NAV-tól, úgy válnak egyre olcsóbbá a kasszák, azonban még így is minimum 170 ezer forintba kerülnek. Ebből az állam 50 ezer forintot átvállal, de akinek 10 ezer forintnál nagyobb adótartozása van, nem kérheti ezt a könnyítést. A NAV adatai szerint a nagyjából 250 ezres célközönségből eddig 188 ezren regisztráltak a cserére, közülük 50 ezren nem is kérték az állami támogatást, 20 ezer igényt pedig elutasított a hatóság.

Régi pénztárgép - ez már nem jóFotó: Pályi Zsófia - Origo

Ha egy cég több boltot is üzemeltet, szintén falba ütközhet, egy igénylő ugyanis csak 5 gép cseréjéhez igényelhet támogatást, többre nem. "A mi pékségünkhöz hat kicsi üzlet tartozik, úgyhogy egyet minimum teljes áron meg kell venni, és bár nem tudom, mit gondolnak erről a főnökeim, az én boltom forgalma nem termel ki egy kasszacserét sem. Erős a gyanúm, hogy a három gyerekem nem sok karácsonyi ajándékot kap idén, mert én már addigra tutira állás nélkül leszek, hála ennek az egész pénztárgéphisztinek" - mondta borúsan egy VII. kerületi pékség eladója.

A külső VIII. kerület egyik vegyesboltja szintén bezár. "Nem fizetek 150 ezret csak azért, hogy jobban figyelhessenek!" - fakadt ki a tulajdonos, amikor az új pénztárgépekről kérdeztem.

A kasszacsere ráadásul nem csak egyszeri tétel. Mivel a gépet az internetre kell kötni, ennek havidíja is megdobja majd a költségeket. Az egyik VIII. kerületi antikvárium tulajdonosa igyekszik pozitívan szemlélni a dolgot: "Egyrészt örülök, hogy volt pénzem új gépet igényelni. Van aztán a kasszának valami évi egy kötelező szerelése meg ellenőrzése, ez állítólag 25 ezer forint, de legalább majd beszélgethetek a szerelővel. Az internetet is be kell köttetni, az havi 3, évi 36 ezer forint, de az sem baj, 71 évesen ideje megismernem ezt is. Olyanokat fogok itten szörfözni a világhálón, fiatalember, hogy ihaj!"

Vegyesbolt a Dob utcában - idén zárFotó: Pályi Zsófia - Origo

Akiket még az ág is

A legelkeseredettebbek a kis vegyesboltok tulajdonosai. Az ő forgalmukat a válság általános hatásai mellett a trafikok is csökkentik, a pénztárgép már csak az utolsó csepp a pohárban. Egy Eötvös utcai kisbolt tulajdonosa úgy becsüli, hogy a trafikok nyitása óta napi 50 vevővel kisebb a forgalom, de ő kitart, néhány napja igényelt új kasszát.

A Dob és az Izabella utca sarkán lévő csemege viszont végleg bezár. Erika, azaz Eri néni, a tulajdonos nem tudja, mihez kezdjen. Nemrég vett új kasszát, persze akkor még nem gondolta, hogy rövidesen megint cserélnie kell. "Alkalmazottat már rég nem tudok fizetni, csak arra az időre, amikor én áruért megyek. Vevő nem nagyon van, talán ha óránként bejön egy ember venni például egy 160 forintos csokit. Azt én beütöm, szépen leadózom belőle a 27 százalékot, az egészből marad nekem 10-20 forint. Azért az nem valami jó órabér."

Erika egyébként Nógrád megyei, de mivel nagyrészt egyedül viszi a boltot, nem tud hazajárni, a hátsó helyiségben alszik, ami egyébként tökéletes lenne dohányárusításhoz. "Gondoltam is, hogy pályázom, van itt hátul fekete ajtó, minden, ami kell. Viszont akkor még úgy volt, hogy 3 százalékos lesz a trafikos árrés. Amikor felemelték 10-re akkor meg már verhettem a fejem a falba, késő volt. De amilyen híreket hallok azóta is... Ha én pályázom, valószínűleg úgyse nyertem volna."

Eri néni épp pénztárgépügyben telefonálgatott - Lesz segítség?Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A kifehéredés áldozatai

Az Origo szerkesztőségéhez közeli boltokat járva úgy tűnik, hogy a vállalkozók nem önmagában a pénztárgépcsere miatt döntenek a bezárás mellett, inkább arról van szó, hogy aki már eddig is pengeélen táncolt, az sokallt most be végleg. Viszont ők egészen sokan vannak: messze nem reprezentatív körutam során 18 kis üzletben jártam, és 8 helyen (vegyesboltokban, antikváriumban, játékboltban és pékségben) mondták azt, hogy meg sem próbálnak új kasszát venni. Addig működnek, amíg a régivel engedik, aztán vége a dalnak. Ennek egyik oka lehet, hogy likviditás szempontjából tényleg ennyire rossz helyzetben vannak a fővárosi kereskedők, de az sem kizárt, hogy néhány üzlet már eddig is csak úgy tudott működni, hogy egy-két tételt nem ütöttek be a pénztárgépbe.

A Népszabadság e heti cikke szerint a viszonteladók ügyfélkörükben 10-15 százalékos lemorzsolódással kalkulálnak, e szerint nagyjából 2500 üzlet tűnik el végleg a piacról.