Kamatot vágott az EKB!

Vágólapra másolva!
Nagy meglepetésre 25 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot az eurózónában az EKB. A hírre nagyot gyengült az euró, míg a részvénypiacokon nagy emelkedés kezdődött, és a német DAX új történelmi csúcsot ütött.
Vágólapra másolva!

Történelmi mélyponton az alapkamat

25 bázisponttal, 0,25 százalékra vágta vissza az alapkamatot az EKB, ami így új történelmi mélypontra süllyedt. A döntés nagy meglepetést okozott, mivel a legtöbb szakértő arra számított, hogy nem nyúlnak az alapkamathoz a jegybankárok. A döntés részleteiről Mario Draghi jegybankelnök szokásos, fél 3-kor kezdődő sajtótájékoztatóján tudhatunk meg többet.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Az euró óriásit gyengült a bejelentésre, és az 1,34-es szintek alá bukott a dollárral szembeni árfolyama. Sőt, az amerikai GDP-adat publikálását követően egészen megközelítette az 1,33-as szintet. Ezt követően azonban kisebb erősödést produkált az euró.

EURUSD napon belüli grafikon Forrás: Bloomberg

A részvénypiacok emelkedéssel reagáltak a kamatvágásra, és a kisebb mínuszokból nagyobb pluszba lendültek. A német DAX már 1,3 százalékos pluszt mutat, amivel új történelmi csúcsot ütött.

DAX index napon belüli grafikon Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Az EKB mellett a Bank of England is kamatdöntő ülést tartott, ahol a döntéshozók nem nyúltak a jegybanki alapkamathoz, így az maradt 0,5 százalékon. A brit jegybankárok a BoE jelenlegi eszközvásárlási programján sem változtattak, melynek keretösszege maradt 375 milliárd fonton.

Tartósan alacsony maradhat az infláció

Draghi a sajtótájékoztatót a jegybanki jelentés felolvasásával kezdte, mely szerint a kamatvágás összhangban volt az EKB júliusban adott iránymutatásával (forward guidance), amit a mostani lépés csak megerősített. Az eurózónában rendkívül alacsony az infláció, ami a várakozások szerint tovább csökkenhet. Ez az alacsony inflációs környezet tartósan fennmaradhat, és félő, hogy defláció felé kezd sodródni az eurózóna, ezért volt szükség a kamatvágásra.

Draghi megismételte a korábbi sajtótájékoztatón elmondottakat, mely szerint az EKB addig tartja fenn a támogató monetáris politikát, ameddig szükséges. Az eurózónában a vártnak megfelelően folytatódik gazdasági hangulat lassú javulása a gazdaság óvatos, mérsékelt talpra állásával párhuzamosan, melyet továbbra is lefelé mutató kockázatok fenyegetnek.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

A mai kamatdöntő üléssel kapcsolatban Draghi elmondta, a jegybankárok között vita alakult ki, hogy pontosan mikor lépjenek, de a többség szerint már elegendő indok "sorakozott fel" a kamatcsökkentés mellett, ezért döntöttek a vágás mellett. Egy lehetséges eszközvásárlási program bevezetésére vonatkozó kérdésre viszont nem kívánt reagálni. Ezen túl kijelentette, hogy az euró árfolyama nem játszott szerepet a mai döntésben.

A fiskális politikával kapcsolatban Draghi kijelentette, hogy az eurózónában a tagállamok költségvetési hiányának csökkenésére számítanak. A tagállamoknak viszont továbbra sem szabad szem elől téveszteni a deficit további csökkentését, de mostmár növekedésbarát intézkedések végrehajtásában is gondolkodhatnak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy pontosan meddig tarthat a tartósan alacsony inflációs környezet, a jegybankelnök elmondta, a decemberi előrejelzéseikben pontosabban meg fogják határozni, hogy meddig tarthat ez az időszak.

A mostani kamatvágás segíthet a bajban lévő perifériaország bankjainak olcsóbb forráshoz jutni a bankközi piacon, ami tovább csökkentheti a pénzügyi piacok "széttöredezettségét".

Az elnök határozottan elutasította azt a kérdést, hogy az eurózóna lassan kezd Japán sorsára jutni (defláció, alacsony gazdasági növekedés). Szerinte Japánban minden szektornak rendkívül magas volt az eladósodottsága, míg az eurózónában csak néhány szektorban hasonló a helyzet. Az eurózóna gazdasági fundamentumai pedig valószínűleg az egyik legerősebbek a világon.