Százmilliós felvásárlás a Deutsche Telekomtól

Vágólapra másolva!
A régióban terjeszkedik a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom, amely éppen a minap jelentette be, mintegy félmilliárd euró fejében megvásárolja a többek között hazánkban is tevékenykedő GTS Central Europe társaságot.
Vágólapra másolva!

A közép-kelet-európai régióban növeli jelenlétét a Magyar Telekom német anyavállalata, a Deutsche Telekom, amely ma reggel jelentette be, hogy felvásárolja a hazánkban is tevékenykedő GTS Central Europe társaságot. Ezzel tulajdonképpen egy nemrégiben indult spekuláció végére tett pontot a vásárló.

Ahogyan arról reggel is beszámoltunk a tranzakció 546 millió eurójába került a német távközlési cégnek. A felvásárolt cég adatközpontjai mellett kiterjedt optikai hálózattal rendelkezik Közép-Kelet Európa 5 országában, beleértve Magyarországot is. Hazánkat leszámítva Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Romániában működnek leányai. Szlovákia azonban kakukktojásnak számít, mivel az eladók a helyi operációtól nem válik mégsem meg.

Forrás: GTS, Investor.hu

Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom pénzügyi igazgatójának elmondása szerint cégük a piaci trenddel szemben fektet be, megerősítve ezzel jelenlétüket mind a mobil, mind pedig a vezetékes szegmensekben.

Minderre nagy szüksége is van a Deutsche Telekomnak, hiszen múlt héten közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentése szerint több régiós országban is csökkenő eredményről számolt be. Csehországban (-27%) és Horvátországban (-21%) egyaránt jókora visszaesést mutatott az értékcsökkenés és amortizáció előtti üzemi eredmény, azaz az EBITDA. Többek között ebbe a csoportba tartozik a Magyar Telekom (-8%) is, igaz a hazai telekomcég jóval kisebb visszaesést könyvelhetett el e téren.

Az egész Deutsche Telekom Csoportrra nézve ne várjuk, hogy komoly eredménynövekedéssel járna a tranzakció. A GTS tavalyi 347 millió eurós bevétele és 87 millió eurós EBITDA-ja a német telekomcég hasonló tételeinek csupán 0,5-0,6 százalékára tehető. Ráadásul ezek az értékek a szlovák egységet is tartalmazzák, amely ugyebár nem képezi a tranzakció részét.

div id="container" style="width:640px; margin: auto; background:#ebebeb; border: 1px solid #ddd; ">
Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

Drága volt a bevásárlás?

Elemzői vélemények szerint a GTS megvétele nem számít drágának, ugyanis 6,3-as EV/EBITDA mutatón kelt el a társaság. Ezt bizonyítja, hogy az európai szektorátlagot tekintve a telekompapírok 6,6-os értéken forognak. Ugyanakkor a múlt héten tető alá hozott nagyobb volumenű cseh Telefónica CR tranzakció, „csupán” 5,5-ös értékeltség valósult meg.

Az európai telekomcégek 12 havi előretekintő EV/EBITDA mutatója Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mi a tendencia az európai telekomszektorban?

Egyelőre talán még korai lenne arról beszélni, hogy felpörögtek a vállalati felvásárlások az európai telekommunikációs szektorban, ugyanakkor valami mozgolódás már mégis megindult. A legnagyobb latin-amerikai távközlési cég, az América Móvil mellett a hongkongi Hutchison is komoly erőfeszítéseket tesz európai pozícióinak megerősítése, és kiterjesztése érdekében. Rajtuk kívül azonban egyelőre úgy néz ki, hogy a szereplők többsége kivár, hogy engedélyt kap-e az E-Plus és a Telefónica Deutschland (O2) az egyesüléshez, létrehozva ezzel Németország legnagyobb telekommunikációs cégét. Pozitív döntés esetén pedig a felvásárlások, egyesülések fokozódására lehet számítani, hiszen ha a gigatranzakciót jóváhagyják, akkor más ügyletek is könnyen kaphatnak zöld utat.

Néhány tranzakcióról bővebben: