A walesi kormány is torpedózza a skót függetlenséget

Vágólapra másolva!
Ha Skócia függetlenedik, Wales nem fogja engedni, hogy valutaunióra lépjen a királyság többi részével.
Vágólapra másolva!

Carwyn Jones, Wales első minisztere (ez a poszt nagyjából a walesi kormányfőnek felel meg) arra figyelmeztette a skótokat egyik beszédében, hogy ha Skócia népe a közelgő referendumon az Egyesült Királyságtól való elszakadás mellett dönt, a walesi kormány valószínűleg megpróbálja majd megakadályozni, hogy a megszülető skót állam valutaunióra lépjen a Királyság megmaradt részeivel – írja a Guardian.

Jones azzal indokolja kormánya álláspontját, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzetben a Királyság gazdasági és politikai stabilitását kockáztatná, ha egy új állammal vállalna ilyen szoros közösséget, ráadásul a fontsterlinggel kapcsolatos döntések meghozatalához akkor már két kormány együttműködésére lenne szükség. Így pedig sokkal nehezebbé válna egy, a 2008-ashoz hasonló valutamentés is.

„Ha nem ért egyet a két kormány, kié lenne a végső szó?” – tette fel a kérdést a politikus, aki szerint egy ilyen valutaunió instabilitáshoz vezetne. „Egy ilyen valutaunió, ahol a brit és a skót kormány együtt hozza a döntéseket, veszélybe sodorja a walesi és az északír érdekeket”- tette hozzá. Jones szerint egyébként az eurozóna válsága is alátámasztja szavait, hiszen abban az esetben is több kormánynak kellett volna gyorsan határozott döntéseket hoznia a közös valuta sorsát illetően.

Az első miniszter beszédének legfontosabb célja az volt, hogy Skóciában, ahol a kormány most készül benyújtani a függetlenedésről szóló javaslatát a parlamentnek, emlékeztesse az embereket, hogy az Egyesült Királyság többi részén nem nézik jó szemmel a skót törekvéseket. Jones továbbá kitért arra, hogy Skóciának inkább előnye származik abból, hogy az Egyesült Királyság része.