Százmilliós EU-pénzeket bukhatnak el cégek

Pályázati pénzek kifizetése benyújtási sorrendben, A gyorsaság számít, nem a pontszám, NFÜ, kkv technológiafejlesztés, Magassarkú futóverseny Moszkvában
Érdemes sietni, még 25 napig a megszokott rendszerben igényelhető a régiós támogatás
Vágólapra másolva!
Közvetlenül az indulás előtt átírták egy ötmilliárdos uniós pályázat felhívását, és irreálisan rövidre vágták az előkészítésre rendelkezésre álló időt. Aki már megírta a saját pályázatát, kezdheti újra, de ha nem elég gyors, akkor magas pontszámmal sem lesz esélye.
Vágólapra másolva!

A cégek megújuló energiás pályázatokból való kizárása után ismét az utolsó pillanatban szabott át egy uniós pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

A kis- és középvállalkozások technológiafejlesztésére október 31-én meghirdetett, 5,52 milliárd forintos pályázat (KMOP 1.2.1/B) kitöltőprogramját az eredeti menetrend szerint november 15-én tették volna ki az NFÜ oldalára. Ez elmaradt, helyette egy nappal később, szombaton megjelent egy közlemény, hogy a több mint két hete kint lévő felhívást módosítani fogják.

A 19-e óta elérhető módosított felhívásban bőven van újdonság. Kevesebb mint a felére csökkentették az olyan kritériumok után kapható pontszámokat, mint a beruházási értéknek a saját tőkére, valamint a nettó árbevételre vetített aránya. "Társadalmi megvalósíthatóság" címszó alatt bekerült viszont néhány teljesen új szempont. Például hogy a vállalkozás rendelkezik-e iparjogvédelmi oltalommal, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Tanácsa által védnökölt energiahatékonysági programban elvégzett önértékeléssel, Innováció Menedzsment szabványrendszerben végzett felméréssel, illetve van-e saját internetes domainregisztrációja – és mindezt tudja-e igazolni.

Pár nap alatt kell újat írni

Eközben a kitöltőprogram megjelenésének új időpontját, vagyis a pályázatok beadásának kezdetét a változtatás miatt valamelyest elcsúsztatták ugyan, de csak november 25-ére. Bár a benyújtási időszak továbbra is két hét, a felkészülési időszak pár napra csökkent: a vállalkozásoknak ennyi időt adtak, hogy átírják a pályázatot, és beszerezzék a szükséges igazolásokat.

Hogy az új időpontokat miért kellett így meghatározni, az NFÜ ügyfélszolgálata által a módosításhoz kiadott anyagából nem derül ki.

A felhívás egyik legfontosabb változtatása azonban kínál egy lehetséges magyarázatot. Az elbírálást folyamatosra írták át, ami azt jelenti, hogy nem az elért pontszám rangsorol majd, hanem beérkezési sorrendben ítélik oda a támogatásokat azoknak, akik a minimumpontszámot elérik.

Az kap, aki gyorsan reagál

Olyan nagy összegű támogatások esetében, mint amekkorákat ezen a pályázaton el lehet nyerni (15–200 millió forint) nagyon szokatlan, hogy automatikusan, verseny nélkül, beérkezési sorrendben osszák szét a pénzt. Különösen azért furcsa a mostani eljárás, mert e pályázat korábbi, a jelenlegivel gyakorlatilag megegyező tartalmú verzióiban mindig volt verseny.

Egyelőre nem világos, miért módosított a pályázati kiíráson az NFÜ, és kiknek kedveznek az új feltételek. Mindenesetre egy gyorsan beadott pályázattal még viszonylag alacsony pontszámmal is oda lehet érni.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség offshore-hadműveletének visszásságairól itt írtunk, egy furcsa körülmények között újrapontozott pályázatról pedig itt, itt és itt.