Eladó egy pénzérmékkel teli széfterem Svájcban

2013.12.04. 18:50

Nyolcmillió ötrappenest (svájci váltópénz) tartalmaz egy svájci széfterem, amelyet most internetes árverésen értékesítenének. A pénz egy népszavazáshoz gyűjtötték, értéke 98 millió forint.

Akár svájci frankban is fürödhet az a vásárló, aki megveszi a 8 millió darab ötrappenes (ötcentime-os) érmét tartalmazó széftermet. A pénzt a minimáljövedelemről tartott népszavazáshoz gyűjtötték össze Svájcban.

A különös vagyontárgy a JamesEdition internetes árverési cég honlapján látható. Az árusítás kezdetétől, november 26-tól már többen is érdeklődtek – közölte Che Wagner, a népszavazási kampány egyik szervezője.

Az 1912-ben épített széfterem 9,38 méterszer 4,87 méteres, és 1619 tárolóhely van benne (a kulcsokkal együtt). A benne lévő aprópénz súlya összesen 15 tonna. A szállítható széfterem jelenleg egy egykori bank, a Volksbank bázeli épületében található, ahol a minimáljövedelemről szóló népszavazás szervezőinek az irodája van.

Néhány hónapja a svájciak által semmire sem becsült ötrappenesek nagy médiavisszhangot kaptak, amikor a népszavazás kezdeményezői a referendum kiírásához szükséges aláírások átadásakor a berni parlament elé öntötték ki az érméket, amelyek összértéke 400 ezer svájci frank (98 millió forint).

Che Wagner szerint a népszavazást a minimáljövedelemről három éven belül meg kellene tartani. A minimáljövedelmet, amelyet minden törvényesen Svájcban lakó ember – gazdag vagy szegény egyaránt – megkapna, javarészt a szociális támogatások újraelosztásával, a bérek csökkentésével és különböző adókkal biztosítanák.

Ha idén bevezetnék, az összege 2500 euró (több mint 6 millió forint) lenne. Az intézkedés, amelynek a megvalósulására kevés az esély, becslések szerint évi 200 milliárd svájci frankba (49 158 milliárd forint) kerülne.