Többen váltanak majd bankot a tranzakciós illeték miatt

Vágólapra másolva!
Egy korábbi kutatás azt mutatta ki, hogy a kkv-k nagyon nagy részben lojálisak a bankjukhoz, ám az OTP szerint a tranzakciós adó megváltoztatja a pénzügyi környezetet, ezért a cégek viselkedését is.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank szerint élénkítheti a kisvállalkozások bankváltási hajlandóságát az év elején bevezetett, és augusztus 1-jén megemelt pénzügyi tranzakciós illeték, amely megnövelte a bankszámlaköltségeket, és felnagyította a számlák közötti díjkülönbségeket; a váltási hajlandóság erősödésére számítva megszaporodtak a piacon a kedvezményes vállalkozói számlanyitási ajánlatok.

Amikor a közelmúltban arról kérdezték a kkv-kat, hogy lecserélnék-e a bankjukat a válaszadók csaknem 90 százaléka elutasította ezt a lehetőséget.

A pénzügyi környezet megváltozásával azonban a bankok közötti mobilitás erősödésére számítanak a piaci elemzők és maguk a bankok is. Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója szerint a piaci elemzések bizonyítják, hogy évente több százezer forint maradhat egy átlagos teljesítményű kisvállalkozásnál, amennyiben az igényeinek, pénzforgalmának, pénzügyi magatartásának legjobban megfelelő számlát választja.

Mindez a szakember szerint felértékeli az ügyfeleknél a tudatos bankválasztást, a bankok oldalán pedig a megfelelő ár-érték aránnyal bíró szolgáltatások kínálatát.

A vállalkozásra szabott számlacsomag kiválasztásának jelentőségét bizonyítja az elemző online portál, a Bankmonitor közelmúltban készült számítása is, amely szerint a legjobb bankszámla kiválasztásával elérhető költségelőny akár 2 százalékkal is növelheti az éves profitot egy 10 százalékos bevételarányos nyereséggel dolgozó vállalkozónál.

A nagyobb készpénzforgalmú kisvállalkozások a számlavezető bank kiválasztásánál még az év elején is a bankfiók fizikai közelsége alapján döntöttek, a banki költségek inkább csak a jelentős számú utalást lebonyolító vállalkozásoknál játszottak elsődleges szerepet.

A preferenciák azonban változóban vannak, ma már minden vállalkozási formánál egyre nagyobb hangsúlyt kap a banki szolgáltatásokért fizetett díjak leszorítása. Az ügyvezető igazgató szerint a bankok közötti mobilitást segíti az is, hogy most több, jelentős díjkedvezményt kínáló számlanyitási lehetőséget találhatnak a kis-és középvállalkozások, amelyeknek lehetőségük van például arra, hogy meghatározott ideig akár havidíj mentesség mellett próbálják ki egy új bank szolgáltatásait.