Megkezdődött a kasszarazzia

Vágólapra másolva!
Kedden ellenőrzési akciót indított az adóhatóság, hogy megvizsgálja, hogy állnak a kereskedők a kasszacserével. Akik nem tudják igazolni az új gépek megrendelését, azok pénzbüntetésre, vagy akár 12 napi bezárásra is számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Az adóellenőröknek alaposan a boltosok körmére kell nézniük, hogy miként állnak az online pénztárgépek bekötésével - derült ki az Index birtokába került körlevélből, amelyet a NAV elnöke írt a dolgozóknak.

A NAV szerdán egy közleményt is megjelentetett, amelyben elismerte az ellenőrzési akciót, és azzal indokolta a szükségességét, hogy jóval kevesebb a bekötött pénztárgép, mint ahány erre vonatkozó regisztrációs kódot korábban kiadtak.

Az akciót kedden már el is kellett kezdeni. A levél pontosan leírja az ellenőröknek, hogy mit kell megvizsgálniuk a kereskedőknél. Elsőként azt, hogy a boltos elküldte-e az online pénztárgép megrendelését. Ez azokra vonatkozik, akiknek az úgynevezett hagyományos pénztárgépük volt, amely nem volt képes az elektronikus naplózásra - a legtöbb kisboltos ilyet használ.

A számítógép-alapú kasszákra, amelyeket főleg a nagyobb áruházak, benzinkutak használnak, a december 31-i határidő vonatkozik, vagyis azokon egyelőre nincs mit ellenőrizni. Januártól azonban a kormány szigort ígért az esetükben is, amely a késések miatt arra kényszeríthet több áruházat, hogy zárva maradjon január elején. Erre figyelmeztetett a benzinkutakat fenntartók szövetsége is, amely szerint több benzinkútnak zárva kell maradnia januárban, mert addig nem lesz meg az új pénztárgép.

A hagyományos kasszákra egy, többször módosított határidő vonatkozott: szeptember 30., amikorra nem a gépet kellett megvásárolni, hanem a rendelést kellett leadni - ezt ellenőrzi a NAV a razzia során. Az Indexhez került körlevél szerint a boltosoknak igazolniuk kell a megrendelést, de csak olyan papír jó, amelyet a NAV-tól kapott a boltos. Akinek nincs ilyen, azt figyelmeztetni kell, hogy a NAV-on keresztül adja le a rendelést - november 16. óta már eleve csak az adóhatóság honlapján keresztül lehet rendelni. A megrendelésekről a NAV-ot is tájékoztatni kellett, az adóhatósághoz 120 ezer megrendelésről érkezett adat.

Három nap haladék után a NAV automatikusan mulasztási bírságot szab ki, amely magánszemélynél 500 ezer, cégnél egymillió forint lehet. Nem kap büntetést az a boltos, aki januártól nem üzemel. A NAV közleménye szerint a mulasztási bírság mellett a súlyosabb esetekben üzletbezárásokra is számítani lehet, a hatóság legfeljebb 12 napra csukhatja be a boltot. A NAV azokat is bünteti, ahol a forgalmazó leszállította a gépet, de a boltos mégsem az újat használja.