Az idén csak úgy hasított minden

Vágólapra másolva!
Eljött az évértékelések ideje, és csak pislogunk, hogy mennyire klappolt idén minden. Ennél már csak jövőre lesz jobb. Ha év közben nem tűnt volna fel, most érdemes végigolvasni.
Vágólapra másolva!

Itt volt például a kereskedelem, ahol az idei év fordulatot hozott, legalábbis Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint. Ez azt jelenti, hogy az ágazatban a válság 2008-as kirobbanása óta először bővülés indult meg.

Gyors növekedésre ugyan egyelőre nem lehet számítani, de a pozitív mérleg mindenképpen örömteli.

Azt nem mondta, hogy mekkora fordulatot jelentett az év azok számára, akiknek tavaly ilyenkor még trafikjuk volt, de most már nincsen.

Jó hírek érkeztek a tejipar területéről is, nem mástól, mint Lukács Lászlótól, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatójától. Itt annak örülhettünk, hogy hogy az uniós és a világ más részén lévő országokban csökkent a tejtermelés, ami mind az árakat, mind pedig a keresletet felfelé húzta. Míg 2013-ban az év elején a tej felvásárlási ára 90-92 forint körül mozgott literenként, addig az év végére megközelíti a 108-110 forintot.

Lukács László szerint már látszanak azok a belső jelek az ágazatban, hogy a mostani keresleti piac nem marad fenn sokáig, és a jövő év második negyedévétől ár-visszarendeződés várható. Ennek pontos időpontját és hatásait még nem lehet megbecsülni, de a keresleti piac húzó hatása jövő év közepe táján megszűnik, amire a Terméktanács szerint az ágazat szereplői hosszú távú szerződéses kapcsolatok kialakításával készülhetnek föl.

Addig pedig az iparág - bocsánat, hogy ezt nem tudom kihagyni - tejben vajban fürdik.

Itt van aztán a SZÉP Kártya felhasználása. Jó, oké, az, hogy a termék gyakorlatilag monopol helyzetben van, némileg megkönnyíti a piaci helyzetét, de akkor is: dinamikusan növekszik a felhasználása, ez pedig ösztönzően hat a belső turizmusra.

Az adatok szerint 2013 volt az első év az elmúlt időszakban, amikor komoly átlagár-növekedés volt a turisztikai piacon, ez jó lehetőséget teremt a foglalkoztatottság növelésére is az iparágban.

Ennél az ideinél már csak a jövő év lesz jobb

Például a biztosítók számára. A jövő év érdemi fordulópontot jelenthet a biztosítási piac fejlődésében Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára szerint. Ez ugyan más szavakkal megfogalmazva csak annyit jelent, hogy az érdemi fordulópont idén nem következett be, de ha az úgy szükségtelenül borúlátó megközelítés lenne, úgyhogy erre felesleges is több szót vesztegetni.

Jövőre azonban a szakember szerint a biztosítási iparág csaknem minden területe új lendületet kaphat.

A végére hagytuk Czomba Sándort, aki hosszasan beszélt arról, hogy mennyire jó ütemben bővül a foglalkoztatottság, mennyire gyorsan csökken a munkanélküliség, és hogy a jövőben mindez mennyire gyorsuló ütemben fog folytatódni.

Mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára szokás szerint kizárólag a saját tevékenységét kedvező színben feltüntető adatokat sorolta elő, most csak a nyilatkozatának az érdekes részét emelnénk ki: egyrészt, hogy szerinte is nőtt a külföldön munkát vállalók száma, másrészt pedig, hogy a közfoglalkoztatás önmagában szerinte is kevés lehetőséget ad az elsődleges munkaerő-piacon való elhelyezkedésre.