Amerikai kézbe kerülhet az Ina?

Vágólapra másolva!
Amerikaiak érdeklődnek a Mol horvát leánya, az INA iránt – írja az MTI szerint a Vecernji list napilap ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!
  • A horvát lap szerint a horvát gazdasági miniszter két héten belül találkozni fog az amerikai kormány képviselőivel, ahol a fő téma az Ina megvétele, és az adriai olaj- és gázmezők lehetnek.
  • A tárgyalásokon az USA kormányának képviselői segíthetnek megoldani a Mol és az Ina között kialakult helyzetet, és esetleg segíthetnek amerikai vevőt találni a horvát olajvállalatra.
  • Azzal, hogy az Exxon Mobile kinyilvánította az érdeklődését az adriai- tengeri fúrások iránt, megnövekedett a többi olajipari társaság érdeklődése is a tenger mélyén meglévő olaj -és gázmezők iránt – írja a lap.
  • Az amerikaiak megpróbálhatják meggyőzni a horvátokat, hogy ne oroszoknak adják el az INA-t, hogy ne tudjon növekedni az orosz befolyás az adriai térségben. Az viszont nem valószínű, hogy az amerikaiak közvetlen tulajdonrészt vásárolnának a horvát olajtársaságban. Ebben az esetben az amerikai kormány a befolyása révén megoldhatná a Mol-lal kialakult problémákat, és felelősséget vállalhatna az INA jövőjéért.
  • Ha a Mol eladná INA részesedését, az INA is eladásra kínálná 19 százalékos részesedését, melyért már nem egy, hanem két milliárd eurót kérne. A befolyó pénz jól jönne az üresen tátongó horvát állami költségvetésnek, és az gyakorlatilag közömbös, hogy amerikai vagy orosz forrásból származik a pénz.
  • Oroszországból hetekke korábban két vállalat neve merült fel, akik megvehetik az INA-t. Az egyik a Gazprom, a másik a Rosznyeft, melyek közül az előbbi a múlt héten jelezte, tanulmányozza a horvát társaság megvételének lehetőségét.