Etikai kódex készül az agráriumban

Vágólapra másolva!
Üzleti etikai szabályzatot dolgoz ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet várhatóan áprilisban, társadalmi viták után fogadtatnak el az országos küldöttgyűlésen.
Vágólapra másolva!

A Kamara működése arra épül, hogy támogatja a gazdálkodókat, a szervezeteket, hogy aktívan részt vesz a piaci viszonyok rendezésében. Új szabályzatra azért van szükség, mert a szakmai etikát meg kell alapozni: megalkotni a szabályokat, a szabálysértési eljárások menetét, de legfőképpen megteremteni a vitákat követő konszenzus feltételeit. A Kamara így a maga sajátos eszközeivel harcol a korrupció ellen.

A szabályzat többek között azért készül, hogy önként vállalt szakmai-üzleti etikai normaként szolgáljon. Az elvárható üzleti magatartás szabályainak rögzítésével a Szabályzat egyben iránymutatást kíván adni az egyes termékpályák valamennyi szereplőjének. Az Üzleti Etikai és Fegyelmi Szabályzatot később Szakmai Üzleti Etikai Szabályzatok fogják kiegészíteni.

A Kamarának fontos célkitűzése, hogy ami Magyarországon terem meg, azt itt dolgozzák fel, itt jusson piacra. Ehhez új integrációs rendet kell kialakítaniuk, amihez szintén alapfeltétel, hogy rendezett piaci körülmények között működhessen a szektor.

„Fontos, hogy mindazon választott kamarai tisztségviselők, akik a tagság bizalmából és a tagság nevében nyilatkozatokat tesznek, ügyeket intéznek, álláspontot képviselnek, fokozottan ügyeljenek az etika írott és íratlan szabályainak betartására” – nyilatkozta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.