Vágólapra másolva!
A tervezettnél több forrást tudott bevonni a mai kötvényaukción az ÁKK, miután erős kereslet mutatkozott az államkötvények iránt. Ráadásul az aukciós átlaghozamok is jelentős mértékben csökkentek. 
Vágólapra másolva!
  • A három éves kötvényből 25 milliárd forintnyit hirdetett meg vételre az ÁKK, amire 87,6 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. Az erős keresletet látva 33,5 milliárdra emelte a vételre elfogadott mennyiséget az Államadósság Kezelő Központ. Az átlaghozam 4,66 százalékon alakult, ami 40 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, és 11 bázisponttal marad el a tegnapi referenciahozamtól.
  • Az ötéves kötvényekből 20 milliárd forintnyit tervezett eladni az ÁKK, mely végül sikerült is, mivel ebben az értékben fogadott el vételi ajánlatokat a szervezet. Az aukciós átlaghozam itt is jelentősen csökkent, 4,89 százalékon alakult, ami 45 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.
  • A tízéves kötvényekből 12 milliárdnyit hirdetett meg az Államadósság Kezelő Központ, melyre 22 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. A tízéves kötvényekből a tervezettnél szintén többet, 15 milliárd forintnyit adott el a szervezet, 5,74 százalékos átlaghozam mellett. Az aukciós átlaghozam 43 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult hozamnál, és 7 bázisponttal marad el a tegnapi másodpiaci referenciahozamtól.
  • A mai aukció az ukrajnai események miatt is fontos volt. Az erős kereslet azt mutatja, hogy a befektetők láthatóan továbbra is bíznak a magyar államkötvényekben a régióban kirobbant zűrzavar ellenére is.
Forrás: ÁKK, Investor.hu