Huszadszorra is vágott az MNB

Vágólapra másolva!
2,6 százalékra módosította az alapkamatot az MNB monetáris tanácsa a mai ülésén, miután újabb 10 bázispontos vágást szavazott meg. Ugyanakkor a délutáni közlemény alapján a kamatvágási ciklus egyre inkább a végéhez közeledhet.
Vágólapra másolva!

15:00 - Itt az MNB indoklása

Az MNB közleményének legfontosabb pontjai:

  • A Monetáris Tanács megítélése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet megnövekedett bizonytalansága mellett is maradt még némi mozgástér óvatos kamatcsökkentésre, azonban a megemelkedett bizonytalanság a korábbinál is kisebb kamatcsökkentést indokolt.
  • Az eddig megvalósított jelentős mértékű kamatcsökkentésre tekintettel, az ország kockázati megítélésének alakulását is figyelembe véve a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az alapkamat érdemben megközelítette azt a szintet, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja.
  • A nemzetközi pénzpiaci környezet jelentős romlása esetén a Monetáris Tanács nem lát lehetőséget a kamatcsökkentési ciklus folytatására.

A forint a kamatvágás után egyébként kisebb erősödést mutatott, 311 alá is benézett az euróval szemben, így a befektetők alapvetően pozitívan fogadták a mai híreket. Ugyanakkor azt is ki kell emelni, hogy a nemzetközi hangulat ma rendkívül támogató, és a feltörekvő devizák kivétel nélkül erősödést mutatnak az euróval szemben.

Forrás: Investor.hu

Az MNB emelett a GDP-re, valamint az inflációra vonatkozó 2016-ig tartó prognózisait is közzé tette honlapján. Talán a legfontosabb ebből, hogy idén a korábbi 1,3 helyett csak 0,7 százalékos inflációval számol a jegybank.

14:00 - 10 bázispontos vágás!

A várakozásoknak megfelelően újabb 10 bázisponttal vágott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa, ami ezzel 2,6 százalékra csökkent. Ez sorozatban a 20. kamatvágás volt, így a kamatvágási ciklus tehát folytatódik, a korábbi 25, 20, majd 15 bázispontos csökkentésekhez képest viszont mérséklődött a kamatvágás üteme.

Forrás: Investor.hu

A hírre a forint árfolyama nem reagált érdemben, minimális "csapkodást" mutatott, de továbbra is 312,1 közelében ingadozik az euróval szemben.

Forrás: Investor.hu

12:45 - Az MNB-re várunk

Az elemzői konszenzus szerint ismét vágni fog a jegybank, ezúttal 10 bázispontot. Az alapkamat ezzel újabb történelmi mélységbe, 2,6 százalékra esne vissza. Ugyanakkor az elemzők közel 30 százaléka szerint ezúttal nem fog vágni a jegybank, míg egyesek szerint akár az újabb 15 bázispontos vágás is elképzelhető. Alapvetően tehát ha nem is áll meg a kamatvágási ciklus, az elemzők szerint vélhetően ismét visszább vesz a tempóból a jegybank.

Forrás: MNB, Investor.hu

A kamatvágási ciklus végének esélyét növelheti, hogy az utóbbi hetekben nem csak Pleschinger Gyula Monatáris Tanácstag, hanem Balog Ádám, az MNB alelnöke is úgy véli, lassan át kellene gondolni a korábbi helyzetet. Balog Ádám még az M1-en mondta el: Át kell értékelni az ukrán feszültségek és a változó globális piacok miatti helyzetet.

A kamatvágási ciklus ugyanakkor az elemzők szerint vélhetően nem fejeződik ma be, erre azonban hamarosan sor kerülhet. A Citigroup például 2,45 százalékos, míg az HSBC 2,55 százalékos szintnél várja a fordulatot. Az elemzők alapvetően az egyre bizonytalanabb nemzetközi környezettel, és a feltörekvő országok devizáival szembeni negatív hangulattal magyarázzák a kamatvágási ciklus hamarosan megtörténő leállását.

Érdekesség egyébként, hogy az elemzői konszenzus az előző két kamatdöntésnél nem találta el a vágás mértékét. Háromszor egymás után azonban az elmúlt 10 évben csak 2-szer tévedett a konszenzus: Először 2006 júniusa és szeptembere között, másodszor pedig 2008 októbere és decembere között. Ráadásul, mindkét esetben négyszer egymás után.

A forint reagálhat

Természetesen a mai döntés főleg a forint piacán érzékeltetheti a hatását, így kulcskérdés lesz az euróval szembeni reakció. Nem zárható ki, hogy a befektetők már beárazták az újabb kamatcsökkentést, így ha végül valóban vágna a monetáris tanács, akkor ez talán nem okozna akkora sokkot az euró-forint árfolyamban.

Forrás: Investor.hu

11:30 - Jól sikerült a mai aukció

A forint ma egyébként jól teljesít az erős nemzetközi hangulatban, az euróval szemben 312 alatt is megfordultak a jegyzések, amit az erős DKJ-aukció is támogatott. Az ÁKK 80 milliárdnyi 3 hónapos DKJ-t adott el, több mint 200 milliárdos kereslet mellett, ráadásul az átlaghozam is történelmi mélységbe, 2,79 százalékra süllyedt.

Forrás: ÁKK, Investor.hu