Varga: Nincs árfolyamcélunk

Vágólapra másolva!
Kevesebb kutyakozmetika és kilátó, folytatódó közmunkaprogram, változatlan adórendszer – ezek voltak a legkonkrétabb ígéretei Varga Mihály miniszternek egy konferencián tartott beszédében.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfólió.hu Forint Reggeli 2014 konferenciáján a kormány eredményeiről tartott előadást. A konferencia egy reggelivel kezdődött, így Varga első szavai is erre utaltak. Viccelődött, hogy az asztaltársa "még most nyelje le a falatot, mert az előadás végén a torkán akad". Ez alapján arra lehetett volna számítani, hogy a miniszter bejelent néhány ígéretet, de ehelyett – a választások előtt egy hónappal – nem beszélt semmi ilyesmiről, de azért tett néhány utalást a kormány gazdaságpolitikájának várható kereteire.

Azt mondta, hogy a kormánynak nincsen árfolyamcélja. "Az az optimális árfolyam, amely mellett stabilan növekedni tud a gazdaság" – fogalmazott, miután elmondta, hogy a költségvetést sem fogják áttervezni az eddigi gazdasági folyamatok (alacsony infláció, gyenge forint) miatt. Az euró csütörtök délelőtt 309 forintnál volt. Az államadósságot Varga szerint a kormánynak sikerült "jelentősen" csökkentenie.

Varga arról is beszélt, hogy nem terveznek nagy adóreformot a jelenlegi ciklus után. Sőt, már tavaly a második félévben is csak apró módosítások voltak. A miniszter arra hivatkozott, hogy most meg kell várni, hogy a gazdaság szereplői alkalmazkodjanak az új adórendszerhez. "A piacnak van egy öngyógyító képessége, de reméljük, azért olyan nagy sebeket nem okoztunk" – mondta félig tréfásan.

A közfoglalkoztatásról azt mondta, folytatni fogják a jelenlegi programot, amely szerintük arra jó, hogy az eddig segélyből élő embereket visszavezeti a munkaerőpiacra. "A téli időszak az átképzések ideje" – utalt arra, hogy mintegy százezer embert részesítenek képzésben a közfoglalkoztatás téli menetrendjében. Varga viszont bevallotta, hogy eddig a résztvevők 5-10 százalékát sikerült csak piaci munkához juttatni.

Az európai uniós támogatásokról nem sokat beszélt, de megismételte, hogy nagyobb hangsúly lesz a gazdaságfejlesztésen (a pénz közel 60 százaléka megy erre). "Kevesebb lesz a kutyakozmetika, a szíriai csapatépítő tréning és a kilátó" – mondta.