Takarékbanki csata: jönnek a trükkös átváltozó kötvények

Vágólapra másolva!
Beigazolódott a papírforma, a Magyar Takarékbank Zrt. részvényesei az éves közgyűlésen megszavazták azt a kötvénykibocsátást, amelynek célja a hivatalos közlemény szerint az, hogy – összhangban a kormány nemzetstratégiai célkitűzéseivel – érvényt szerezzen a Takarékbank állami tulajdonrészének értékesítéséről szóló kormányhatározatnak.
Vágólapra másolva!

Ezzel egy teljesen új értékpapírforma, az átváltozó kötvény jelenik meg Magyarországon, és trükkös módon járul hozzá ahhoz, hogy a Magyar Takarék kerüljön többségbe a Takarékbankban, annak ellenére is, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete az ügylet lezárását megtiltotta. A konstrukció részleteiről itt olvashat.

A Takarékbank közleménye szerint a részvényesek 73 százalék támogatással, 10 százalék tartózkodás mellett szavazták meg a kötvénykibocsátást, ezzel 300 ezer darab, összesen 600 millió forint névértékű és kibocsátási értékű átváltozó kötvény jön létre, amelyet a Magyar Takarék Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. jegyezhet majd le Ezzel legkésőbb 365 napon belül többségi tulajdonossá válhat a Takarékbankban.

A közlemény kiemeli, hogy „a kötvénykibocsátásra azért van szükség, mert egy jól behatárolható érdekcsoport látszólag a takarékszövetkezetek érdekében fellépve, valójában a saját üzleti befolyásának megőrzése céljából minden eszközzel igyekszik megakadályozni a törvény végrehajtását, és elodázni a kormány határozata alapján kiírt és érvényesen megkötött adásvételi szerződés lezárását”. A szöveg arra utal, hogy az említett pert első fokon a takarékok állami integrációját támadó, Demján Sándor nevével fémjelzett Országos Takarékszövetkezeti Szövetség nyerte meg a magyar állam ellen.

A bank mérlegfőösszege egyébként 2013-ban 481,3 milliárd forint, adózás utáni eredménye pedig 282 millió forint volt. Tavalyi a bank bevételei számottevően növekedtek, és ellensúlyozták a szövetkezeti hitelintézeti szektor új struktúrájának kiépítésével felmerült egyszeri költségeket, így javult a bank profitabilitása is.