Itt a defláció!

Vágólapra másolva!
Áprilisban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. Deflációra 1968 óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapban a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, az üzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek, valamint az élelmiszerek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak.

Egy hónap alatt – 2014 márciusához viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül az élelmiszerek 0,3 százalékkal drágultak, meghatározóan az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 3,4 százalékos áremelkedésének következtében.

A tartós fogyasztási cikkekért, valamint az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) átlagosan 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ez utóbbin belül az üzemanyagok ára szintén 0,1 százalékkal csökkent. A vezetékes gáz árának áprilisi 6,5 százalékos csökkentése a májusi árindexben fog teljes egészében megjelenni, mivel az eddigi gyakorlatnak megfelelően az árváltozást akkor mutatják ki az árindexben, amikor a fogyasztóknak az új árat tartalmazó számlát ki kell egyenlíteni.

Egy év alatt, 2013 áprilisához viszonyítva, az élelmiszerárak 0,5 százalékkal csökkentek. Ezen belül csökkent a liszt (20%), a cukor (17,1%), az étolaj (13,8%), a tojás (7,6%), valamint az idényáras élelmiszerek (4,9%) ára. Drágult viszont a tej (10,3%) és a sajt (9,5%). 7,3%-kal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára.

A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (10,3%). Ezen belül a vezetékes gázért 11,8, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1%-kal kellett kevesebbet fizetni 2013. áprilishoz viszonyítva.

Az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője azt mondta, 1968 óta nem fordult elő Magyarországon, hogy csökkentek a fogyasztói árak. Szerinte ez egyelőre nem nevezhető deflációnak, mivel ez az első hónap, amikor csökkennek az árak, ráadásul csekély mértékben.