Matolcsyék átvennék a legrosszabb hiteleket

Vágólapra másolva!
A Napi Gazdaság cikke szerint létrehoznának Magyarországon egy úgynevezett rossz bankot, amelybe a pénzintézeteknél felhalmozódott bedőlt kereskedelmi (azaz nem lakossági) hiteleket tennék át. Ezzel tehermentesítenék a bankokat, amelyek könnyebben tudnának új hiteleket nyújtani a gazdasági szereplőknek.
Vágólapra másolva!

Amint azt korábban az Origo is jelezte, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többek között az úgynevezett rossz bank létrehozásának ötletét is mérlegeli. A Napi Gazdaság cikke ismét emlékeztet arra, hogy a banki hitelezést akadályozza és ezzel összefüggésben a gazdasági növekedést jelentősen lassítja, hogy a pénzintézeteknél sok a bedőlt kereskedelmi tartozás. Az MNB el akarja érni, hogy a bankok megszabaduljanak az ilyen évek óta nem teljesítő projekthiteleiktől, amelyeket jellemzően ingatlanfejlesztésre adtak. Ezért létrehoznának egy úgynevezett rossz bankot, amely átvenné ezeket.

A lap úgy tudja, hogy bár a struktúrát illetően több megoldás is létezik, azaz akad nemzetközi példa állami bankra, magánszereplők által üzemeltetett intézményre és jegybanki konstrukcióra, Magyarországon ez utóbbi lehet a befutó, vagyis a Matolcsy György vezette MNB állna a kezdeményezés élére.

A konkrétumok még nem ismertek, és a pénzintézetek erre való hivatkozással egyelőre nem kívánták kommentálni a hírt.