Feltámadt a német ipari mamut

Vágólapra másolva!
Közel két éves átkot tört meg a német ipari óriás, a ThyssenKrupp, amikor ma nyereséges negyedévről számolt be. Ráadásul még idei évi várakozásain is javított a cég, így nem csoda, hogy közel öt százalékos pluszban van az árfolyam.
Vágólapra másolva!
  • A német ipari konglomerátum ThyssenKrupp közel két éve nem tett olyat, mint a márciusban záródó negyedévében. Nevezetesen, hogy a 2012-es pénzügyi harmadik negyedéve óta először ért el nettó profitot a cég (269 millió euró). Egy éve ilyenkor például még 129 millió eurós veszteséget produkált.
  • De az árbevétel is emelkedett 10,3 milliárd euróra (várt: 9,88 milliárd), ráadásul az európai acélszegmensen kívül az összes üzletágában nagyobb lett a bevétel.
  • Heinrich Hiesinger vezérigazgató szerint a mostani eredmények is azt mutatják, hogy jól halad a vállalat hatékonyság javítási programja. A ThyssenKrupp egyébként 2 milliárd euróval csökkentené működési költségeit a 2015-ös pénzügyi évéig.
  • Ráadásul a cég emelt a szeptemberben záruló pénzügyi évére vonatkozó előrejelzésein is. A jelentésből az derül ki, hogy „közel duplázódhat” a tisztított profit a tavalyi 586 millió euróról, míg korábban még 1 milliárd eurós eredménnyel számoltak.
  • Egyébként a vállalat az acél bizniszén kívüli üzletágakra (pl. liftek, autóalkatrészek, mozgólépcsők) koncentrálna, mivel a csökkenő kereslet és a kínai versenytársak megjelenése csökkentette az acélipari árakat, így nyílván az onnan származó bevételeket is. Ennek megfelelően eladott már különböző acélipari eszközöket, hiszen az üzletág már több éve csak a veszteséget termeli.

Korábban:

A ThyssenKrupp árfolyama (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu