Demján Sándor fokozatosan visszavonulna az üzleti életből

Vágólapra másolva!
Fokozatosan visszahúzódik az üzleti élettől Demján Sándor, a jelentős cégbirodalmat felépítő, milliárdos üzletember. Vállalkozásai változatos évet zártak tavaly, egyik milliárdos osztalékot fizetett, másik milliárdos veszteséget könyvelt el.
Vágólapra másolva!

Hat évvel ezelőtt Demján Sándor még 300 milliárd forintra becsült vagyonnal vezette a leggazdagabb magyarok listáját, 2014-ra azonban mintegy 91 milliárdra csökkenhetett a válság miatt megtépázott vagyonának értéke, írja a Napi.hu. A lap A 100 leggazdagabb című kiadványa szerint ezzel az 5. helyre csúszott.

Az ingatlanfejlesztésekről, pénzügyi szolgáltatásokról és befektetésekről ismert nagyvállalkozó cégcsoportjának több tagja is Cipruson bejegyzett társaság tulajdonában áll, a 2012-ben létrehozott vagyonkezelő Granit-cégekben már közvetlenül megjelenik tulajdonosként. A TriGránit Fejlesztési Zrt. jelenleg a régió kilenc országában van jelen, több mint 2,5 milliárd euró értékben folytat projekteket és további négymilliárd euró - többnyire vegyes hasznosítású - fejlesztést tervez. Noha takarékszövetkezeti vezetőként Demján sikertelen küzdelmet folytatott tavaly, a 2010-ben általa alapított Gránit Bank komoly eredményeket ért el a pénzügyi szektorban.

A Napi.hu szerint a 71 éves nagyvállalkozó fokozatosan visszahúzódik az üzleti élettől, s az irányítást átadja beosztottjainak.

A céges beszámolókból kiderül, hogy a főként ingatlanfejlesztésekhez, bérbeadáshoz és hasznosításhoz tanácsadást nyújtó TriGránit Fejlesztési Zrt. tavaly megduplázta nettó árbevételét, és az meghaladta az egymilliárd forintot. A bevételnövekedés oka a csoporthoz tartozó TriGránit Management Zrt. felé 2014-ben számlázandó, 2013-ban bevételként elhatárolt projektfejlesztés díj. A cégadatok szerint üzemi szinten veszteséges a társaság, a mérleget a pénzügyi műveletek eredménye fordította pluszba, így az adózott eredmény 14 millió forint lett. A múlt évet 15,3 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta a társaság, amely a ciprusi TriGranit Holding Ltd. tulajdonában áll.

A szintén ciprusi Quintana Investments Ltd. érdekeltsége a TriGránit Management Zrt., amely tanácsadással, ingatlanüzemeltetéssel és a cégcsoport cégei számára energiakereskedelemmel foglalkozik. A társaság a tavalyi eredménye és az eredménytartalék igénybevételével összesen 1,46 milliárd forint osztalékot fizetett a tulajdonosoknak. A nettó árbevétele közel 700 millióval, 5,5 milliárd forintra nőtt 2013-ban, az adózott eredménye 909 millió forint lett, ami közel háromszorosa az előző évinek.

Régi-új cég a WestEndre

Tavaly májusban 8 milliárd forintos alaptőkével hozták létre - amit idén márciusban egymilliárdra csökkentettek - a szintén Demján érdekeltségébe tartozó West End Magyarország Zrt.-t. A ciprusi bejegyzésű Limedale Ventures Ltd. tulajdonában álló cég nem új, hiszen ez hasznosítja a WestEnd bevásárlóközpont üzleteit és irodáit, s a West End Beruházó és Kereskedelmi Zrt., a West End Szálloda Ingatlanhasznosító Zrt., a Dipol Holdings Ltd. és a Dipol Holdings II Ltd. összeolvadásával jött létre - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Az cég tavaly júniustól december végéig nettó 8,1 milliárdos forgalmat bonyolított, s az évet 1,9 milliárdos veszteséggel zárta.

A TriGránit cégcsoport racionalizálásával indokolták korábban, hogy 2012-ben két vagyonkezelőt hoztak létre Granit Invest Kft. és Granit Holding Kft. néven, az előbbi jegyzett tőkéje 16,59 milliárd, az utóbbié 8,2 milliárd forint. A társaságokat ciprusi bejegyzésű cégek alapították, ám hamarosan Demján, mint többségi tulajdonos nevére kerültek. Kisebbségi tulajdonos bennük Demján régi üzlettársa, Nyúl Sándor és családja vagyonkezelő cége, a Deseda Kft., illetve a Granit Holdingban még más magánszemélyek is rendelkeznek üzletrésszel.

A vagyonkezelő cégeknek nem volt bevétele 2013-ban, néhány milliós üzemi veszteséggel zárták az évet, a Granit Holding Kft.-nek azonban a pénzügyi műveletek 459 milliós eredményt hoztak, amiből a 450 milliós osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak.

25 éves az Euroinvest

A Granit Invest Kft. és Demján többségi tulajdonában áll az Euroinvest Zrt. vagyonkezelő és projektfejlesztő holding. A társaságot 1990-ben alapították, a honlapja szerint jelenleg közel 30 cég felügyeletét látja el, köztük logisztikai, villamosenergia termelő, idegenforgalmi és mezőgazdasági vállalkozásokét. Tulajdonosa részben vagy teljesen például a számos nagyberuházást megvalósító építőipari kivitelező cégnek, az Arcadom Építőipari Zrt.-nek. Érdekelt továbbá az orosz állami lottót üzemeltető Orglot Zrt.-ben, a repteret és logisztikai bázist működtető Tököl Airport Zrt.-ben, az Ajka energiaellátását biztosító Bakonyi Erőmű Zrt.-ben, az Atlasz World Travel Kft. utazási irodában és a Badacsonyi Pincegazdaság Zrt.-ben. Az Euroinvest által kezelt vagyon - a társaság honlapja szerint - eléri a 60 millió eurót (18 milliárd forint), az irányított társaságok munkavállalóinak száma közel 400 fő.

Az Arcadom Zrt.-nek - amely többek közt a Művészetek Palotája, a Millennium Tower irodaház, a Semmelweis Egyetem elméleti tömbje, a Telenor Ház vagy a WestEnd bevásárlóközpont kivitelezőjeként ismert - sincs elérhető 2013-as beszámolója; a cégadatok szerint 2012-ben jelentősen visszaesett a bevétele az előző évihez képest: 14,4 milliárdról 2,2 milliárdra. Az esztendőt kétmilliárdos veszteséggel zárta, a tartozása meghaladta a 13 milliárd forintot.

Az Orglot Magyarország Zrt. és leányvállalata, a Megatrust Ltd. többségi tulajdonosa az orosz nemzeti lottó kiépítésének és üzemeltetésének koncesszió birtokosa. A zrt.-nek nem volt árbevétele 2012-ben, egyéb bevétele 330 milliót tett ki, az évet 144 milliós adózott eredménnyel zárta.

Beindul a Gránit Bank

Demján Sándor 2010 óta banktulajdonos is, ekkor vásárolta meg az érdekeltségében lévő Magyar Tőketársaság Zrt. a Wallis Zrt.-től a Milton Bankot, ami Gránit néven működik tovább. A pénzintézetben az állam - Demján és a kistulajdonosok mellett - 2013 júniusában 2,58 milliárd forintos tőkeemeléssel, 49 százalékos részesedést szerzett. A bank szerint a tőkeemelés az üzleti aktivitás bővítését segíti, ezt elsősorban a kkv-szektornak nyújtott pénzügyi szolgáltatási tevékenység szélesítésére kívánnak felhasználni.

A Gránit Bank Zrt. mérlegfőösszege tavaly az egy évvel korábbi 51,3 milliárdról 72,9 milliárd forintra bővült, amely csaknem 30 százalékkal magasabb a tervezettnél, az idén pedig szeretnék megközelíteni a 100 milliárd forintot. A hitelintézet a 2012-es 532 millió forint mérleg szerinti veszteség után a múlt évet 435 millió - a tervezettnél 135 millió forinttal kisebb - veszteséggel zárta. Az idei, negyedik teljes üzleti évben pedig már pozitív eredményt terveznek - közölte áprilisban Hegedűs Éva alelnök-vezérigazgató. A hitelintézet mintegy húszezer számlát kezel.

Demján üzletviteli tanácsadással foglalkozó Magyar Tőketársaság Zrt.-je 2013-at 146 milliós veszteséggel zárta az előző évi 123 milliós eredmény után. Saját bevétele nem volt a társaságnak, a kötelezettségállománya 2,8 milliárdról 3,1 milliárd forintra nőtt tavaly év végére.

Viszi a pénzt a filmstúdió

Demján Sándor magántőkéjéből valósult meg a főként külföldi bérmunkáknak otthont adó etyeki Korda Filmstúdió. Az üzletember gyermekkorának helyszínén mintegy 91 millió eurós (28 milliárd forint) beruházással, több ütemben készül el a létesítmény, az első ütemet 2007-ben adták át. A tulajdonosi kör kibővült Andrew Vajna filmproducerrel, jelenlegi filmipari kormánybiztossal és még két társsal. A stúdió felépítésére az Euroinvest Zrt. 2004-ben hozta létre a Korda Filmstúdió Kft.-t, ami jelenleg a műtermek és ingatlanok bérbeadásával, üzemeltetésével és filmgyártással foglalkozik. A cégnek 2013-ban 357 milliós nettó árbevétele volt, azonban még veszteségesen működik, tavaly egymilliárdos mínuszt kellett elkönyvelnie. A kft. tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Zanova Investments Ltd., valamint fél százalékban a Korda Filmstúdió Zrt.

Ezt a céget 2007-ben alapították, szintén ingatlanüzemeltetésre és -bérbeadásra, s szintén a Zanova Investments a többségi tulajdonosa. A társaság tavaly 294 milliós nettó árbevétel mellett 73 milliós veszteséggel zárta az évet.