Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megint beszakadnak az internetes cégek?

Vágólapra másolva!
Ismét megbillentek az internetes cégek, az esés intenzitása pedig sokakban már-már a márciusi korrekció rémét idézheti. Ismét jön a 20 százalékos zuhanás, vagy ezúttal nem kell annyira megijedni? Egy biztos, a gyorsjelentési szezon közeledése nem teszi könnyebbé a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Ismét nagyobb esés rázta meg az internetes cégeket, miután a keddi kereskedésben valamennyi fontosabb nagypapírnál komoly eladói nyomás mutatkozott. A Yahoo, vagy éppen a Facebook esése már-már a márciusi esések intenzitásával vetekszik, annak pedig mint utólag kiderült, nem igazán lett jó vége.

Az internetes cégeket tömörítő Nasdaq Internet Index (QNET) ezzel az eséssel a május óta tartó emelkedő trendvonalat és a 400 pontos lélektani támaszt is letörte, és egészen a 200 napos mozgóátlagig esett vissza. Az indikátorok szintén rosszul festenek, az RSI kilépett a túlvett zónából, míg az MACD eladási jelzést adott.

A QNET index napi grafikonja (NYSE Arca) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A heti grafikon alapján a 76,4 százalékos Fibonacci szintig esett vissza az árfolyam, ami akár meg is foghatja a nagyobb eséstől. Az esés intenzitását látva azonban erre semmi garancia nincs, simán eljuthat a 61,8 százalékos Fibonacci szintjére (360 pont) a márciusi esésből kiindulva, de akár újabb lokális mélypontot is üthet 340 pont körül.

A QNET index heti grafikonja (NYSE Arca) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az elmúlt hetekben látott jó teljesítmény tehát könnyen lehet, hogy a végéhez közeledik, és akár az sem kizárt, hogy a márciusihoz hasonló, erőteljes korrekció veszi majd kezdetét.

Márciusban még behavazott

Négy hónappal ezelőtt ugyanis jelentős korrekció vette kezdetét az internetes, illetve a technológiai szektor cégeinek árfolyamában. Március 7-től május 7-ig 21,2 százalékot esett a QNET index, míg a Nasdaq ugyanezen időszak alatt 8 százalékot veszített értékéből.

Először az Ukrajnából érkező hírek nyugtalanították a befektetőket, aztán a kínai növekedési kilátások lettek pesszimistábbak, míg végül a Fed eszközvásárlási programjának mérséklése (a tapír) tetőzte bajokat, és indított el kockázatkerülést a fejlett piacokon.

A kockázatkerülés közepette főleg az internetes cégek szenvedtek leginkább, mivel a technológiai szektoron belül ezekben a részvényekben épültek ki leginkább spekulatív pozíciók, köszönhetően a magas növekedési lehetőségekkel kecsegtető társaságoknak. Ezzel együtt vezető szektorról lévén szó a részvénypiac egészét magával húzta a gyengélkedés, illetve a kockázatkerülés.

Forrás: Investor.hu

A kockázatkerülés ugyanakkor csak két hónapig tartott, a gyorsjelentési szezon kellős közepén pedig ismét a vevők kerekedtek felül. A kedvező hangulat az internetes cégeket is segítette, és folyamatosan zárkóztak fel a többi szektorhoz, illetve a piac egészéhez.

Az értékeltség továbbra sem alacsony, de…

A májusban kezdődő visszapattanásban ugyanakkor annak is szerepe lehetett, hogy az értékeltség (P/E ráta) jócskán az egy évre vonatkozó átlagos szintre süllyedt vissza. Ez ismét meghozta a vevők kedvét az internetes cégek vásárlásához, amitől márciusban még annyira szabadultak a túlzó értékeltség miatt.

Forrás: Investor.hu

Bár a 12 havi előretekintő P/E ráta ismét megugrott az elmúlt hetekben, a 12 havi átlagtól való drasztikus elszakadástól azért még nem lehet beszélni, ez pedig csökkenti annak az esélyét, hogy most is a márciusihoz hasonló tekintélyes korrekció vegye kezdetét.

A piac egészéhez viszonyítva ugyanakkor még mindig jócskán magasabb értékeltséggel bírnak az internetes cégek, még úgy is, hogy a vállalatoktól várt növekedési ütemet is figyelembe visszük. A Netflix, vagy éppen a 150 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező Amazon értékeltsége pedig egészen magas, kis korrekció ide, vagy oda.

Forrás: Investor.hu

Facebook is, Amazon is

Az internetes cégek, így az azokat tömörítő QNET index teljesítménye ezzel együtt főleg a legnagyobb vállalatok szereplésétől függött, illetve fog majd függeni a jövőben is. A Google a maga 400 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával meghatározó jelentőségűnek számít, de a 170 milliárdos Facebook, illetve a 150 milliárd dolláros Amazon.com is tekintélyes nagyságú cégnek számít. A legnagyobb 8 cég piaci kapitalizációja összesen 980 milliárd dollárt tesz ki, ami a teljes QNET index több mint 80 százalékát teszi ki.

Forrás: Investor.hu

Ennek függvényében nagy kérdés, hogyan fogadják majd a befektetők a fenti cégek gyorsjelentéseit. Nem csak azért, mert a QNET indexben jelentős súlyt képviselnek, hanem azért is, mert az internetes szektorral, illetve akár a tágabb értelemben vett technológiai szektorral szemben is megalapozhatja a negatív hangulatot, egy esetleges alulteljesítés esetén.

Alulteljesítésre pedig azért van esély bőven, hiszen mind a 8 cég esetében kivétel nélkül növekedést várnak az elemzők éves alapon mind az EPS, mind pedig az árbevétel terén. Ha csak a számtani átlagokat vesszük alapul, akkor az EPS esetében 35, az árbevételben pedig több mint 25 százalékos növekedéssel számolnak az elemzők.

Forrás: Investor.hu

Ha emellé még azt is figyelembe vesszük, hogy az EPS várakozások egyre magasabbra kúsztak az utóbbi hetekben, akkor nem zárható ki annak az esélye, hogy kisebb csalódásként érik majd a befektetőket a júliusi gyorsjelentések. Ha pedig valóban ez a forgatókönyv következne be, akkor a QNET index, de a Nasdaq Composite is kisebb korrekció elé nézhet, ami pedig könnyen lehet, hogy a múltbeli tapasztalatok alapján az egész piac számára elindíthat egy lefelé kört.

Forrás: Investor.hu

Ezzel együtt az EPS-várakozások és az árfolyamreakció közötti kapcsolatot az internetes cégek esetében valamivel kevesebb figyelem övezi. A befektetők ugyanis növekedési cégekről lévén szó más számokat is szorosan figyelemmel követnek, így például a felhasználók/előfizetők/vásárlók számát, vagy éppen a letöltések/klikkelések számát.

Az internetes cégek árfolyamában azonban még így is elképzelhető egy kisebb korrekció, hiszen az áprilisi pesszimizmusnak látszólag nyoma sincs. Egy-egy negatív meglepetés így eséseket is hozhat a szektorban, ami könnyen lehet, hogy ismét átterjed majd a piac egészére. Ezzel együtt a márciusi túlzott optimizmus sem áll fenn, így a szektor valamelyest védettebb egy hasonló beöntés ellen. Mind fundamentálisan, mind pedig technikailag.

Hosszabb távon pedig jó esély van rá, hogy a nagy növekedési potenciállal bíró internetes szektor túlteljesíti majd a széles részvénypiacot. Ebből kifolyólag egy esetleges korrekció akár jó vételi lehetőségeket kínálhat majd, ahogyan például áprilisban.

Internetes cégek az Investor Trader kereskedési rendszereiben

Az internetes cégek jó teljesítményéből pedig akár befektetési alapokon keresztül is részesedhetünk, például a "K&H kettős kosár 3" alapja segítségével, ami a Facebook, vagy éppen az Amazon jó teljesítménye esetén extra hozammal kecsegtet.

Az alap ezeket kínálja:

  • 20 elemű "világválogatás” részvénykosár
  • Bónusz hozam a Facebook vagy az Amazon első éves sikere esetén
  • Zártvégű alap, 100% tőkevédelem
  • Futamidő: 4 év

A K&H Aktív Pihenés augusztus 15-ig jegyezhető, az egész pedig pár kattintással megoldható az InvestorWeben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről