Jelentősen csökkenhet a cafeteriakeret

étkezési utalvány kajajegy melegétel utalvány sodexho pass ticket restaurant chéque déjeuner étterem étel cafetéria
Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkenhet 2015-ben a munkavállalók béren kívüli juttatások formájában kapott nettó kerete. A kormány adótervei szerint a cafeteriajuttatások köre nem változik, de megnő az azok után fizetendő közteher, ezért 19,2 százalékkal kevesebb összegből gazdálkodhatnak majd az alkalmazottak.
Vágólapra másolva!

Hozzányúl a béren kívüli juttatások rendszeréhez a kormány. A javaslat szerint a cafeteriát terhelő közteherrendszer jelentős átalakítását kezdeményezi a kabinet.

Nőhet a közteher

Az adóterhelés azonos lesz az egyes meghatározott juttatásokat terhelő közteherrel, azaz a juttatások értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 27 százalék ehót kell fizetnie a munkáltatónak. A cafeteria jelenlegi 35,7 százalékos közterhe 51,17 százalékra nőne. Ha elfogadják az új szabályokat, a munkaadók csökkenteni fogják a munkavállalóik cafeteriajuttatásait, véli Fata László szakértő.

Csökkenhet a nettó keret Fotó: Hajdú D. András [origo]

Jövőre 24 százalék nem adna

A Cafeteriatrend a nem reprezentatív felmérésében 217 munkáltatót kérdezett meg: a válaszadó munkáltatók 42,4 százaléka azt mondta, hogy biztosítana jövőre cafeteriát a munkatársainak, de a közterhek növekedésével csökkentené a dolgozóknak adott juttatások értékét. Azaz a munkáltató ugyanannyi pénzt fordítana erre jövőre is, de a dolgozók kisebb nettó keretet vehetnének igénybe. A különbözet fedezné a szükséges többletadóforintokat. A válaszadók 18,4 százaléka - ők az érintett munkavállalók 14,9 százalékát foglalkoztatják -, a cafeteriára fordított költségkeretet jövőre számfejtett bérként fizetné ki dolgozóiknak.

A megkérdezett cégek 24 százaléka nem biztosítana a jövőben cafeteriát, és nem is pótolná ennek kiesését semmilyen formában. Mivel ezt a választ jellemzően kisebb cégek adták, így erre a megoldásra az érintett dolgozói kör 6,8 százaléka számíthat – mondta Fata László. A munkáltatók 6,9 százaléka osztozna a munkavállalóival a közterheken.

Cafeteriaelem

Adó- és járulékteher 2014 Tervezet 2015-re
Munkahelyi étkeztetés A feltételek fennállása esetén 12.500 Ft/hó értékig 35,7% A feltételek fennállása esetén 12.500 Ft/hó értékig 51,17%
Helyi bérlet 35,7% 51,17%
Széchenyi Pihenőkártya szállás alszámla Évente 225.000 Ft-ig 35,7% Évente 225.000 Ft-ig 51,17%
Iskolakezdési támogatás Évente gyermekenként a minimálbér 30%-ig 35,7% Évente gyermekenként a minimálbér 30%-ig 51,17%

Ha az Országgyűlés rábólint a javaslatra, akkor a munkáltatói válaszok alapján az érintett munkavállalók béren kívüli juttatások formájában kapott nettó kerete 19,2 százalékkal csökkenne 2015-re a közterhek emelkedése miatt.