Marissa Mayernek örülnek a befektetők

Vágólapra másolva!
Vártnál jobb eredményeket közölt a Yahoo az előző negyedévre vonatkozóan, ráadásul az Alibaba miatt is jókora összeg ütötte a cég markát. Marissa Mayer elégedetten dőlhet hátra. Legalábis egyelőre, 5,5 százalékos pluszban a részvény.
Vágólapra másolva!

Talán az lehetett a legnagyobb öröm a befektetők számára, hogy szemben az 1,05 milliárd dolláros várakozással a Yahoo 1,09 milliárd dolláros árbevételre volt képes, a partnereknek juttatott jutalék (TAC) nélkül. Ezzel a Yahoo meghaladta az 1,05 milliárd dolláros elemzői várakozásokat, ráadásul nem negatív, hanem pozitív lett a növekedési ütem. Az utóbbi 2 évben szinte folyamatosan zsugorodott a biznisz, így érthető, hogy a befektetők örülnek a híreknek.

Marissa Mayer, a Yahoo elnök-vezérigazgatója Forrás: Yahoo

A jó eredmény a mobilos hirdetési bevételeknek is nagyban köszönhető, melyek 200 millió dollárt tettek ki az előző negyedévben, éves szinten azonban idén az 1,2 milliárd dollárt is elérhetik. A szegmensek közül továbbra is a keresőhirdetések teljesítenek jobban, tartva az 5 százalék feletti növekedési ütemet. A display hirdetések közben továbbra is csökkenő bevételt produkálnak a Yahoo-nak, ami lefelé húzza a céges teljesítményt is.

Forrás: Yahoo, Investor.hu

A vártnál jobb teljesítmény a nyereségre nézve is pozitív hatással van a társaságra, a tisztított EPS elérte a 0,45 dollárt, amire az elmúlt negyedévekben nem igazán volt példa.

Forrás: Yahoo, Investor.hu

Az első jelek

Egyes elemzők szerint ezek az első jelei annak, hogy a Marissa Mayer által bejelentett tervek végül beérhetnek, és sikerülhet a Yahoo-nak a talpra állás. Ennek érdekében további költségcsökkentések jönnek a Yahoo-tól, közel 500 főtől válhat meg a jövőben a technológiai óriás, költségcsökkentési céllal.

Az Alibabától közben jelentős összegeket kapott a vállalat, több mint 9 milliárd dollárt az IPO során lévő eladás kapcsán, amiből megközelítőleg 3,3 milliárd dollárt fizet ki adóban a vállalat. A fennmaradó összegekből pedig felvásárlások jöhetnek, akár különböző startupok is szóba jöhetnek. Látva az Alibaba-esetet, a Yahoo általában kiváló érzékkel talál rá az értékes befektetésekre. Ennek keretében akár a Snapchat is a Yahoo-é lehet.

A befektetők érthetően örülnek a tényleges fordulatra utaló jeleknek, az pedig jól mutatja a papír körüli befektetői hangulatot, hogy a mai kereskedésben már 5,5 százalékos pluszban jár az árfolyam. Bár az operáció egyelőre nem állt talpra, ám a felvásárlások segítségével, és a költségcsökkentésekkel akár növelhető is a teljesítmény, a sztoriba pedig a befektetők is jobban belehihetnek.

A Yahoo napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu