Meghalt a cipőkirály, de a birodalma megmarad

Deichmann German state visit to India DIPLOMACY EBF Economy-Business-Finance HTH MEDICINE AND HEALTH Hospitals_and_Clinics INDIA:IND POL POLITICS GESTURE group HANDSHAKE lepra HORIZONTAL
(dpa) - German entrepreneur Heinz-Horst Deichmann (L) talks to 70-year-old Nazir Alam who is marked by Lepra, during his visit to the Lepra hospital in Jaipur, India, 1 March 2003. Nazir Alam has established the clinic with German aid. The German President Rau and his family are accompanied by German entrepreneurs during a six-day visit to India, the first visit by a German head of state in 12 years.
Vágólapra másolva!
A Deichmann-birodalom egy cipészboltból indult bő száz évvel ezelőtt, ma már 3500 üzlete van a világ 23 országában. Az alapító, Heinz-Horst Deichmann 88 évesen halt meg. A céget már évek óta a fia vezeti, Deichmann főleg a jótékonykodásra fordította az idejét.
Vágólapra másolva!

Keresztény, vállalkozó és orvos – így jellemezte magát Heinz-Horst Deichmann, a Deichmann cipőkereskedelmi üzletlánc alapítója. A birodalom, ami egy apró cipészboltból nőtt ki, ma 23 országban van jelen, 3500 üzletében (ebből több mint 100 van Magyarországon) 35 000 embert foglalkoztat. Deichmann 5,2 milliárd dolláros vagyonával a 21. leggazdagabb német volt, és a 280. leggazdagabb ember a világon a Bloomberg listája szerint.

Szó és Tett

Pénzét mindig szívesen fordította jótékony célokra, már a hetvenes években szervezetet alapított Wort und Tat (magyarul Szó és Tett) néven az indiai leprás betegek megsegítésére. "Ha meghaltam, Isten nem azt fogja kérdezni tőlem, mennyi cipőt adtam el. Azt akarja majd tudni, igaz keresztényként éltem-e” – mondta egyszer egy interjúban.

2014 októberének elején halt meg, 88 éves volt.

Heinz-Horst Deichmann és egy leprás beteg Indiában Forrás: DPA/AFP/Ralf Hirschberger

Apai örökség

Deichmann apja 1913-ban nyitott cipészüzletet a németországi Essen városában, ahol kezdetben a Ruhr-vidék munkásainak lábbelijeit javította. Az első világháború után kezdett cipőket eladni, 1936-tól már kizárólag ezzel foglalkozott.

Nyárfa és ejtőernyő

Apja halála után a boltot Deichmann anyja vette át, a második világháború után nyárfából és ejtőernyő-szíjakból gyártottak cipőket, és olyan piacot nyitottak, ahol az emberek használt cipőket tudtak csereberélni. A második üzletet 1940-ben nyitották meg, Düsseldorfban.

Teológus és ortopéd orvos

Heinz-Horst Deichmann teológiát és ortopédiát tanult. Orvosi praxisáról 1956-ban mondott le, ekkor vette át az üzlet vezetését, hét évvel később már 16 boltja volt. Németországban ő vezette be először azt a rendszert, amit ma már számtalan bolt használ: a polcokra a cipők egy részét dobozban, másik részét doboz nélkül, felpróbálásra rakta ki.

Deichmann-üzlet Frankfurtban Forrás: DPA/AFP/Guido Bergmann

Nemzetközi terjeszkedés

1973-ban vásárolta fel a svájci Dosenbach-cipőboltokat. 1984-ben nyitott meg az első Deichmann-bolt az Egyesült Államokban, nem sokkal később már Hollandiában és Ausztriában nyíltak egységek. A nemzetközi terjeszkedés innen már megállíthatatlan volt, sorban jöttek létre a külföldi hálózatok: Lengyelországban, Magyarországon (2001), Nagy-Britanniában, Dániában, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Törökországban.

Családi vállalkozás

Bár a vállalkozással mindig volt ideje foglalkozni, az irányítást már 1999-ben átadta a fiának, Heinrichnek. Az ezredik németországi üzlet már az ő vezetése alatt nyitott ki 2006-ban, jelenleg Németországban minden ötödik eladott cipő Deichmann-boltból származik.

Fia, Heinrich Deichmann, a cég új vezetője Forrás: DPA/AFP/Franz-Peter Tschauner