Nagyobbat harapna a francia telekomóriás

Vágólapra másolva!
A Deutsche Telekom amerikai leányának jóval nagyobb tulajdoni hányadára tenne felvásárlási ajánlatot a francia Iliad - írja a Reuters. A tárgyalások továbbra is javában zajlanak, és a lehetséges felvásárlással kapcsolatos fejlemények  továbbra is tőzben tarthatják a befektetőket.
Vágólapra másolva!
  • Továbbra is lázban tarthatja a befektetőket a Deutsche Telekom amerikai leánya, a T-Mobile US lehteséges felvásárlásának a témája. Ezúttal olyan hírek láttak napvilágot, hogy a leány kérője, a francia Iliad telekomcég egy jóval nagyobb tulajdoni hányadot szeretne megszerezni az egységben.
  • A bennfentes források ennél pontosabb információkat nem közöltek, csupán annyi világos, hogy az Iliadnak a T-Mobile US 56,6 százalékára júliusban tett ajánlatnál most jóval nagyobb részesedésre fáj a foga.
  • Az Iliad a nagyobb részesedésért ugyanakkor továbbra is csak 33 dollárt kíván fizetni részvényenként.
  • A kérdés, hogy a Deutsche Telekom mit fog szólni a tervezett új ajánlathoz, ugyanis a német cég részvényenként legalább 35 dollárt kér a leányáért. A két cég mindenesetre tovább folytatja az informális tárgyalásokat.
  • Szakértők szerint az mindenesetre meglepő lenne, ha az Iliad nem emelne 33 dolláros papíronkénti, összesen 15 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatán. Ennek oka, hogy a Deutsche Telekom korábban elutasította az ekkora összegű ajánlatot, és a német cég vélhetően ismét így fog tenni, különösen úgy, ha az Iliadnak nagyobb tulajdoni hányadra fáj a foga.
  • Az idő a francia telekomcéget sürgeti jobban, mivel az Iliad október végét jelölte ki határidőnek önmaga számára a megállapodás tető alá hozására.
  • Az Iliad folyamatosan keres új forrásokat az ügylet finanszírozásához, és lehetséges befektetőket keres az ügylethez. Ezen túl egy öt milliárd dolláros hitelfelvétel mellett az a lehetőség is felvetődött, hogy egy ugyanekkora összegű tőkeemelést hajt majd végre a francia társaság az ügylet finanszírozásához.
  • Ha a francia vállalat öt milliárd dollárral, 20 milliárd dollárra megemelné a korábbi ajánlatát, akkor meg tudná vásárolni a Deutsche Telekom teljes, a T-Mobile US-ben meglévő 66 százalékos részesedését.
  • A hírekre tegnap 2,5 százalékot erősödtek a T-Mobile US részvényei, melyek piaczárás után további 2,7 százalékos pluszt szedtek össze. A papírok ezzel 29,6 dollár körül nyithatnak ma, ami még elmarad mind a Deutsche Telekom által kért összegtől, mind az Iliad által kínált összegtől is.
  • Az Iliad viszont ma 1,6 százalékkal esik a párizsi tőzsdén.
T-Mobile US napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A T-Mobile US lehetséges felvásárlásának fejleményeiről mi is gyakran megemlékeztünk (bővebben itt olvashat ezekről), míg az iliad képbe kerüléséről itt írtunk.