Jövőre derül ki, kik ússzák meg a boltzárat

zárva tartó bolt illusztráció, pénztárgépcsere
Vágólapra másolva!
2015 első negyedévében derül ki, hogy a kormány mely boltoknak ad felmentést a vasárnapi és éjszakai boltzár alól. Mármint azokon a kivételeken felül, amelyek a törvényben szerepelnek. Az is ekkor fog kiderülni, hogy pontosan milyen szabályok alapján állapítják meg a kivételeket. A boltzár 2015. március 15-én lép életbe.
Vágólapra másolva!

Az üzletek nyitva tartásáról szóló törvény szövege alapján a kormány rendeletben szabadon tehet kivételt a vasárnapi és éjszakai nyitva tartás tilalma alól. Megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy jól értjük-e a törvényt, a következő választ kaptuk: "A törvény lehetőséget ad arra, hogy az adott település vagy településrész sajátosságaira tekintettel a kormányrendelet eltérő szabályokat is megállapíthasson. Az így megteremtett kivételek azonban – kodifikációs szükségszerűség alapján – nem mehetnek túl a szabályozás nyilvánvaló célján, kizárólag annak keretei közé illeszthető, szellemiségének megfelelő kivételi eseteket állapíthatnak meg."

Több kérdés, mint válasz

A tárca magyarázata korántsem egyértelmű, sőt több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Kapásból ezek jutottak eszünkbe:

 • Milyen sajátosságokat fognak figyelembe venni?
 • Milyen kivételek lesznek?
 • Mi a törvény "nyilvánvaló" célja?
 • Mikor fog megszületni a kormányrendelet, tekintve, hogy a boltzár március 15-én életbe lép, az idei évnek pedig szinte már vége?
 • Bónusz: Miért nem a törvényben határozták meg a kivételeket?

Más elv nem választható

Ezeket a kérdéseket is elküldtük (az utolsó kivételével) az NGM-nek. Ezt válaszolták: "A kormányrendelet várhatóan 2015 első negyedévében születik meg, ami a települések sajátosságait figyelembe véve állapít meg kivételeket. Ennek megalkotása során az idegenforgalom kiszolgálásának igényét, a vásárlási szokásokat, a foglalkoztatottak számát és a lakókörnyezet érdekeit egyaránt figyelembe kell venni. A kormányrendelet a törvény felhatalmazása alapján adja meg a kivételek körét, más elv nem választható, csak ami a törvényben megengedett."

A tárca válasza egyébként nagyjából ugyanígy benne van a törvény 5. paragrafusában. Ráadásul, ahogy a törvény vonatkozó része, konkrétumot ez sem tartalmaz.

Önkényesen is választhatnak

Akármit is ígérnek most, a jogi szabályozás azt jelenti, hogy a kormány akár teljesen önkényesen is kijelölheti azokat az üzleteket, amelyekre nem vonatkozik a tilalom.

A kormány lényegében biankó felhatalmazással adhat felmentést a boltzár alól Forrás: MTI/Czeglédi Zoltán

Az első negyedév

2015 első negyedéve eléggé tág intervallum, olyannyira, hogy április elsejével ér véget, amikor a törvény már két hete éles lesz. Vagyis pillanatnyilag azoknak az üzleteknek, amelyek esetleg felmentést kaphatnak, a tulajdonosai, a vezetői, a dolgozói és a vásárlói teljes bizonytalanságban vannak, és meghatározatlan időre abban is maradnak.

Még több kérdés

A tárca válaszában és a jogszabályban leírt kivételképző elvek egyelőre nem többek elveknél, semmi konkrétumot nem tartalmaznak. Mekkora idegenforgalom kell ahhoz, hogy kivétel lépjen életbe? Milyen vásárlási szokások? Hány dolgozó? Ki állapítja meg, mi a lakókörnyezet érdeke? Ezekre a kérdésekre feltehetően majd csak a kormány döntése után fogunk választ kapni, valamikor az első negyedévben.

Egyelőre senki sem tudja, mely boltok maradhatnak majd nyitva vasárnaponként Forrás: MTI/Kollányi Péter

Már vannak kivételek

A törvény felruházza a kormányt azzal a joggal, hogy kivételeket állapítson meg, holott a jogszabályban már van egy pontos, és nem is rövid lista arról, milyen üzletek kapnak részleges vagy teljes felmentést a tiltás alól:

 • Sportlétesítményekben, amíg esemény van.
 • Virág- és újságárusok (vasárnap 6-12-ig).
 • Csak tejterméket és pékárut forgalmazó boltok (vasárnap 5-12-ig).
 • Gyógyszertárak.
 • Repterek, vasúti és buszpályaudvarok területén.
 • Piacok és vásárok.
 • Benzinkutak.
 • Börtönök és katonai objektumok területén.
 • Vendéglátó-ipari egységekben.
 • Turizmus, szálláshelyek, kulturális intézmények és fürdők.
 • Világörökségi területen található bármilyen üzlet.

Segítő családtagjaik

Azok a kisboltok is kinyithatnak majd vasárnap és pirosbetűs ünnepnapokon, amikben a tulajdonos vagy segítő családtagja dolgozik. Az Origo elkezdte összegyűjteni, országszerte pontosan mely üzletek fogják vállalni ezt a feltételt. Térképünk itt elérhető.

Miért a kormány?

Ha a jogszabály nyilvánvaló célja az, hogy a lehetőségekhez képest minél jobban korlátozza a vasárnap, ünnepnapokon és éjszaka nyitva tartó boltok számát, akkor a fenti lista elég jól lefedi azokat a területeket, ahol tényleg nem lehet, vagy nagyon nem érdemes bezárni az üzleteket. Nem teljesen világos, hogy ezeken felül miért kell még kivételeket megállapítani, és ezeket miért a kormány állapítja meg, mondhatni biankó felhatalmazással.

Szavazzon!

Ön szerint milyen boltok kapjanak még felmentést?