Meglepő magyar fordulat

Vágólapra másolva!
Novemberben ismét meglepetést okozott a befektetési alapok piaca. A BAMOSZ legújabb statisztikái alapján ugyanis több mint 32 milliárd forintnyi tőke hagyta el a befektetők körében a legnépszerűbbek közé tartozó eszközöket. Különösen meglepő ez annak fényében, hogy a befektetési alapokba 2012 októbere óta folyamatosan nettó tőkebeáramlás volt jellemző, ekkora visszaesést pedig 2012 áprilisa óta nem láthattunk.
Vágólapra másolva!

Megtorpanást lehet tapasztalni a befektetési alapok piacán a BAMOSZ novemberi statisztikái alapján. Az év utolsó előtti hónapja során 2012 áprilisa óta nem látott nettó tőkekiáramlás történt, összesen közel 33 milliárd forint értékben. A legfőbb befektetési alap típusok közül pedig a pénzpiaci alapok, a kötvény alapok és a vegyes alapok is idei legalacsonyabb tőkebeáramlást vagy éppen legnagyobb tőkekivonást figyelhették meg.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Kimondottan érdekes ez abból a szempontból, hogy a szezonalitást tekintve a november nem szokott gyenge hónapnak számítani a befektetési alapok tőkeáramlása szempontjából.

A visszaesés egyik fő hajtóereje a pénzpiaci alapokat ért több mint 79 milliárd forintos nettó kivonás volt, amire pedig 2008 októbere óta nem volt példa. A pénzpiaci alapok tőkebeáramlásában amúgy is észrevehető egy markáns negatív trend, de ez novemberben jelentősen meg is ugrott.

Befektetési alapok tőkeáramlásának változása éves és havi alapon Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Érdekes megfigyelni ugyanakkor nem egyedül a pénzpiaci alapok tehetnek erről a fordulatról. Ha a befektetési alapok havi nettó tőkeáramlásának megoszlását a pénzpiaci alapok hatásának kiszűrése után nézzük, akkor is egyértelműen látszik egy negatív trend, ami a többi alap típust terheli.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

A kötvény alapok sem remekeltek, bár ezek esetén még nem kellett nettó kiáramlástól tartani. A nettó 6 milliárd forintos beáramlás ugyanakkor messze elmarad az elmúlt közel másfél éve során látott értékektől, és a 2013 szeptemberében elért eredményt közelítette meg.

A részvény alapok is folytatták a múlt hónapban megkezdett „trendet” és november során is több mint 4 milliárd forint hagyta el ezeket. Bár ez sem szép eredmény, legalább közel hozza az év során látottakat. De talán még fontosabb, hogy a részvény alapok 12 havi gördülő nettó értékesítése még egy ilyen gyenge hónap után is pozitív tudott maradni. Azért is nagy szó ez, mert a részvény alapok esetén az elmúlt években bár növekedett a nettó értékesítésnek ez az értéke, csak idén július óta lépett át a pozitív tartományába.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Szépen teljesítettek viszont a jelenleg egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő abszolút hozamú alapok. Az alapokba való tőkebeáramlás ugyanis még növekedni is tudott a novemberi hónapban, ezzel pedig egyedül van a főbb típusok között.

Nem mondható el mindez viszont az ugyancsak az utóbbi hónapokban nagy népszerűségnek örvendő vegyes alapokról, amelyekbe bár novemberben is több mint 13 milliárd forint ment, ez némiképp visszalépést jelent az októberi 17 milliárdos értéktől.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a befektetési alapok iránti kereslet jelentősen esett volna vissza. Az eszközökben tartott vagyon továbbra is megközelíti az 5 500 milliárd forintot, a változás iránya pedig teljesen érthető, hiszen november során számos olyan alapvető gazdasági változás történt, amely a kisebb kockázattűrésű befektetőket némi irányváltásra késztethette.

Gondoljunk például a zuhanó olajárra, vagy az orosz válság kiéleződésére, amelyek mind olyan események voltak, amelyek az átlagos magyar befektetőket - a számukra már kockázatosnak számító - befektetési alapoktól pár lépésnyi hátrálásra késztethette. Ezt mutatja tehát az eddigi folyamatos tőkebeáramlás novemberben látott megtorpanása, amely a nagyobb kockázatot már nehezen viselő befektetők természetes reakciója a nagyobb piaci turbulenciákra.