A gazdagok megadóztatását javasolja a német jegybank

2014.01.28. 10:42

A német központi bank szerint egy országnak először a saját erőforrásaiból kell kimentenie magát, ha bajba kerül, és csak utána kérjen segítséget másoktól. A jelenlegi válságra javasolták a gazdagok megadóztatását, amiről nemrég az IMF is írt.

A gazdagokat terhelő egyszeri vagyonadó bevezetését javasolja a válságba került euróövezeti országoknak a Bundesbank.

A német központi bank javaslata szerint, amennyiben finanszírozási válságba jut egy euróövezeti tagállam, törekednie kell arra, hogy a belső források mozgósításával kezelje a helyzetet, és csak abban az esetben kellene érvényesíteni a közösségi szolidaritás elvét, ha a válság az egész övezet stabilitását veszélyezteti.

A javaslat alapján a válsággal küzdő euróövezeti államok csak akkor kérhetnék fel a társországokat, hogy adófizetőik pénzéből állítsanak össze mentőcsomagot, amikor államcsőd fenyeget. A finanszírozási válságot elsősorban a tehetős rétegek vagyonának megadóztatásával kellene kezelni. A piaci bizalom fenntartása és az adóelkerülés megakadályozása céljából a vagyonadót csak egyszer lenne szabad bevezetni, és a lehető leggyorsabban be kellene hajtani – ismertették német lapok kedden a Bundesbank elképzelését.

Legutóbb a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy tanulmányában merült fel hasonló gondolat. Az IMF tavaly októberi elemzése szerint a gazdagok megtakarításait terhelő egyszeri, 10 százalékos adó révén rendbe jönnének az euróövezeti országok közpénzügyei, és fenntarthatóvá válna az államadósság finanszírozása.

A berlini DIW gazdaságkutató intézet számításai szerint Németországban a 250 ezer euró feletti megtakarításokra kivetett egyszeri adóval 230 milliárd euró forrást lehet bevonni.