Horváth András egy jegyzetfüzetet kapott vissza

Vágólapra másolva!
Az áfabotrányt kirobbantó Horváth Andrásnak nemrég egyetlen jegyzetfüzetet adott vissza a rendőrség. A többi, a házkutatáskor elvitt iratokat, számítógépes merevlemezeket egyelőre nem kapta vissza. Horváth hivatalosan még nem gyanúsított, pedig három hónapja folyik ellene eljárás. Így nem is tudja, mi ellen kellene védekeznie.
Vágólapra másolva!

A múlt héten behívta a rendőrség az áfabotrányt kirobbantó Horváth Andrást, mondta el az Origónak az adóhatóság volt dolgozója. Horváthnál decemberben házkutatást tartottak, és iratokat, számítógépes merevlemezt, füzeteket vittek el. Most arról értesítették, hogy a lefoglalást megszüntették, és visszakap dokumentumokat – mondta Horváth. Azonban csak a rendőrök csak egyetlen jegyzetfüzetet adtak vissza.

A noteszt a házkutatáskor vitték el tőle, és azoknak az újságíróknak és más ismerőseinek a neve, elérhetősége volt benne, akikkel Horváth a házkutatás előtti hetekben találkozott. Horváth akkor és azóta is panaszt tett, mert szerinte a notesznek semmi köze az ügyhöz, amiért a házkutatást tartották. A volt munkahelye, az adóhivatal azért tett ellene feljelentést, mert szerintük jogosulatlanul fért hozzá adózók adataihoz, és kivitte azokat a hivatalból. A rendőrök ezzel kapcsolatban gyűjtöttek nála iratokat.

Horváth szerint a jegyzetfüzetet sértetlenül kapta vissza. Arról nem mondtak neki semmit, hogy a füzet tartalmát felhasználták-e. A rendőröktől azt sem árulták el, hol tart az ellene folyó eljárás. Horváth hivatalosan ugyanis még nem gyanúsított, így nem is tudja, mi ellen védekezzen. Ezt szóvá is tette az évi ezermilliárd forintnál is nagyobb áfacsalást emlegető, egyes adózókkal való kivételezést szóvá tevő volt adóhivatali dolgozó. Azt is nehezményezi, hogy 2,5 hónap nem volt elegendő ahhoz, hogy elétárják a szerinte összefüggéseiből kiragadott konkrét lekérdezések (cégek vagy személyek) adatait.

Horváth András ügyében bő két és fél hónapja nyomoznak, és két eljárás is folyik ellene. Az általa tett feljelentés miatt egy nyomozás indult decemberben. Több civil szervezet és jogvédő társaság szerint Horváth közérdekű bejelentést tett, és a bejelentővédelmi törvény értelmében nem indulhatott volna ellene eljárás, így azok törvénysértőek.

Nemrég Polt Péter legfőbb ügyész írt – képviselői kérdésre válaszolva – arról, hogy hivatali visszaélés, adócsalás és csalás bűntettének gyanúját keltik azok az adatok, amelyek a volt adóhivatali munkatárs, Horváth András által tett feljelentés nyomozása során eddig felmerültek.