Fokozódik a krími helyzet

Vágólapra másolva!
Fokozódik a fesztültség a nemzetközi piacokon, miután a hétvégi szavazáson a Krím félszigeten élők szinte egyöntetűen döntöttek az Oroszországhoz való mihamarabbi csatlakozás mellett.
Vágólapra másolva!
  • A vasárnapi szavazáson összesen 95 százalék döntött úgy, már ma kezdeményezze a Krími Autonóm Köztársaság, hogy csatlakozhasson Oroszországhoz.
  • A várakozásoknak megfelelően a nyugati országok illegitimnek tartják a népszavazást, így az eredményeket sem ismerik el.
  • Ennek függvényében egyre nagyobb az esélye, hogy tényleges szankciók jönnek majd Oroszország ellen, bár a Reuters értesülései szerint ezek fokozatosan léphetnek majd életbe.
  • Az európai piacok ma 0,2-0,3 százalékos mínuszokkal nyithatnak, így drámai zuhanás azért nem várható a piacokon. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a piaci szereplők szinte biztosra vették a vasárnapi szavazás kimenetelét, így a fő kérdést inkább a szankciók jelenhetik majd.
  • Az ázsiai kereskedés szintén nem mutatott nagy zuhanásokat az indexek esetében, egyedül a japán Nikkei szerepelt kicsit gyengébben a 0,4 százalékos mínuszával, de ez főleg a jen dollárral szemben mutatott erősödésével magyarázható.
  • A Shanghai Composite viszont 0,8 százalékkal tudott ma erősödni, amiben annak is szerepe lehet, hogy a kínai jegybank a duplájára (1 százalékról 2 százalékra) emelte a jüan adott napi középárfolyamhoz képest számított kereskedési sávját. Ezzel a piaci erők jobban érvényesülhetnek a devizapiacon, ami a liberalizálás egyik fontos jeleként értékelhető.
  • Nagy kérdés, hogy az amerikai piacok hogyan reagálják majd le a krími fejleményeket, miután pénteken, valamint az előző héten ismét az eladók domináltak, az S&P 500 pedig 1841,13 pontig esett vissza.
  • A piacok szempontjából a krími eseményeken, valamint az esetleges szankciókon kívül a Fed szerdai ülése is fontos esemény lesz, ahol a piaci szereplők a jelenlegi havi 65 milliárd dolláros eszközvásárlási program 55 milliárdra való csökkentését várják. Az alapkamat továbbra is 0,25 százalékon maradhat.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu