Orosz milliárdosok nyomulnak Európában

Vágólapra másolva!
Oroszország negyedik leggazdagabb emberének, Mikhail Fridmannak a kezében lévő L1 Energy vásárolja meg az RWE olaj- és gázipari egységét, a DEA-t. Korábban arról is lehetett olvasni, hogy a Mol is versenyben van a cégért, de a mostani bejelentéssel eldőlt, hogy nem a magyar vállalaté lesz a DEA.
Vágólapra másolva!

Orosz kézbe kerülhetnek nyugat-európai olajeszközök

Az RWE egységének egyébként Nagy-Britanniában, Németországban, Egyiptomban és az Északi-tengeren is vannak eszközei, és összesen 190 olaj és gázkitermelési licenccel bír összesen.

Az RWE tájékoztatása szerint az ügylet 5,1 milliárd euróra értékeli a DEA-t, amit még a német cég közgyűlésének, valamint több ország hatóságának is jóvá kell hagyni. Az RWE még tavaly áprilisban fogalmazott úgy először, hogy a DEA már nem stratégiailag fontos üzletága a társaságnak.

Németország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója egyébként 1949 óta először lett veszteséges a tavalyi évben, és leginkább az áramárak zuhanásától szenved több versenytársával együtt. Így a cég eszközeinek eladásával szeretné csökkenteni adósságállományát.

A DEA egyiptomi eszközeitől már korábban szerettek volna megválni az RWE-nél, de azt hátráltatta az országban kirobbanó politikai zűrzavar, így több mint két évbe telt annak eladása.

Korábban arról is lehetett hallani, hogy a Mol is versenyben van az RWE eszközeiért, viszont az már akkor látszott, hogy ez igen nagy falat lenne a magyar olajcégnek, hiszen a DEA tavalyi EBITDA-ja 938 millió euró volt, ami nagyjából a Mol által megtermelt eredmény 54 százaléka.

Orosz milliárdosok akcióban

Az L1 Energyt egyébként még a múlt évben alapította Mikhail Fridman és German Borisovich Khan. A két üzletember azért hozta létre az L1 Energyt, hogy olaj- és gázipari befektetéseket eszközöljenek részben abból a 14 milliárd dollárból, amit még a moszkvai TNK-BP olajcég eladásához kapcsolódva realizáltak. Egyébként Fridman összesen 29 milliárd dollárnyi pénzt szedett össze a luxemburgi bejegyzésű LetterOne társaságba. A mostani DEA-ügylet lehet a LetterOne csoport első tranzakciója. A TKN-BP olajcéget még tavaly adták el a Rosznyeftnek egy 55 milliárd dolláros tranzakció keretében.

A mostani megállapodással Fridman és Kahn elkezdheti külföldi olajipari eszközökbe fektetni pénzeit. A LetterOne egyébként nem kevesebb mint 10 milliárd dollárt szeretne beruházni olaj- és gázipari eszközökbe az elkövetkezendő öt évben. A társaság emellett több komoly nemzetközileg is elismert vezetőt is szerződtetett tanácsadónak, többek között a BP korábbi vezérigazgatóját, John Browne-t.

Egyébként mind Fridman, mind pedig Khan rajta van azon milliárdosok listáján, akik nagyot bukhatnak, ha az USA és az EU szigorúbb szankciókat vezet be Oroszország ellen a krími népszavazás miatt.

Az RWE árfolyama két százalék feletti pluszba lendült a hírek hatására.

Forrás: Investor.hu