Gigabírságot kaphat az amerikai bank

Bank of America napi grafikon
Vágólapra másolva!
Rekordbírságot fizettethetnek a Bank of Americával az amerikai hatóságok a tegnapi hírek szerint. A BofA a jelzálogfedezetű értékpapírok válság előtti szabálytalan értékesítése miatt bűnhődhet. 
Vágólapra másolva!
  • Újabb gigantikus banki bírság készülődik az Egyesült Államokban. Miután egyre magasabb összegekről lehetett hallani az utóbbi napokban a francia BNP Paribas által fizetendő büntetés körében, most a Bank of America kaphat hatamas bírságot a nyakába.
  • Az amerikai hatóságok 17 milliárd dolláros kártérítést fizettethetnek a Bank of Americával a jelzálogfedezetű értékpapírok válság előtti megtévesztő értékesítéséért. Ez pedig jóval magasabb a bank által korábban ajánlott 12 milliárd dolláros kártérítésnél, amit a folyamatban lévő vizsgálatok megszüntetéséért ajánlott a BofA. Ha valóban 17 milliárd dollárt kell majd fizetnie az amerikai banknak, az minden idők legnagyobb banki bírsága lehet.
  • Az elmúlt hónapokban számtalan vizsgálatot indított az Amerikai Igazságügyi Minisztérium a nagybankok ellen, mivel a válság előtt sokkal jobb minőségűnek tüntették fel a jelzálogfedezetű értékpapírokat a valóságosnál, ami végül hatalmas veszteségeket okozott azok vásárlóinak. A JP Morgan emiatt tavaly 13 milliárd dolláros büntetés fizetésében állapodott meg a hatóságokkal, de a Morgan Stanley és a Deutsche Bank is jelentős bírságot kapott.
  • A hírekre fél százalékos emelkedéssel reagáltak a Bank of America részvényei. A befektetők vélhetően annak örülhetnek, hogy hamarosan lezárulhat a hosszú ideje bizonytalanságot okozó huza-vona.
Bank of America napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu