Vágólapra másolva!
Remek a hangulat az ázsiai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek kivétel nélkül nagyobb emelkedére képesek. Ez nagy részben annak köszönhető, hogy az amerikai piacokon tegnap folytatódott a hegymenet, az S&P 500 új történelmi csúcsot, a Nasdaq új 14 éves csúcsot hódított meg. 
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Örülnek a befektetők

  • Jó napjuk volt a tőzsdéknek szerdán azt követően, hogy tegnap Amerikában is emelkedni tudtak a parkettek. A hongkongi és az ausztrál tőzsde több mint egy százalékot emelkedett, de az összes vezető börze a pozitív tartományban végzett.
Forrás: Investor.hu

USA: Csúcson az indexek

  • Nagy emelkedéssel vágtak bele a második félévbe az amerikai részvényindexek. Az S&P 500 0,7 százalékos emelkedés után új történelmi csúcsot és zárócsúcsot ütött, míg a Nasdaq 1,2 százalékos ugrásával újabb, 14 éve nem látott csúcsokat hódított meg. A Dow Jones 0,8 százalékot emelkedett, amivel egyre közelebb kerül a 17 ezer pontos lélektani szinthez.
Forrás: Investor.hu

  • A Markit feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe (PMI) 57,3 pontra emelkedett júniusban (várt: 57,5 pont) a májusi 56,4 pontról. Ez a feldolgozóipari aktivitás növekedéséről árulkodott, csakúgy, mint az ISM feldolgozóipari PMI adata, mely 55,3 ponton alakult júniusban (várt: 55,9 ponton).
  • A júniusi amerikai autóértékesítési statisztikák a vártnál jobban sikerültek. Az autóértékesítések az USA-ban 1,2 százalékkal emelkedtek júniusban éves alapon, miközben a szakértők 3 százalékos visszaesésre számítottak.
  • A nagy autógyártók közül a General Motors (NYSE) eladásai 1 százalékkal emelkedtek júniusban egy év alatt, szemben a várt 6,3 százalékos visszaeséssel szemben. A Ford (NYSE) eladásai a vártnál kisebb mértékben, csak 5,8 százalékkal estek vissza. A Fiat (Milánó) 9,2 százalékos bővülésről (várt: 5,9%), a Nissan (Tokió) 5,3 százalékos növekedésről (várt: 3%) számolt be. Az adatokra a GM 3,6 százalékot száguldott, a Ford viszont 0,2 százalékot gyengült. A Fiat 3,3 százalékot, míg a Nissan 1,3 százalékot erősödött.
  • A Twitter (NYSE) új pénzügyi vezérigazgatót nevezett ki Anthony Noto személyében, aki a Goldman Sachs (NYSE) vezető bankára volt. Elemzők szerint Noto a pénzügyi világ elismert szaktekintélye, aki pontosan tudja, mi kell a piacnak, amit így a vállalat javára tudnak majd fordítani. A befektetők örülnek az új vezérnek, a Twitter 2,6 százalékot drágult tegnap.
  • A Google (Nasdaq) felvásárolja a Songza online zenei stream-szolgáltató vállalatot. Az árat nem hozták nyilvánosságra. A Google így kíván erősíteni az online zenei területen, ahol már jelen van a Google Play All Access Music és a Youtube hamarosan induló külön zeneszolgáltató programjaival. A Google 1,2 százalékot erősödött tegnap.
  • Miután kiderült, hogy a Facebook (Nasdaq) egy kísérlet keretében manipulálta 700 ezer felhasználó hírfolyamát, a brit hatóságok vizsgálatokat kezdtek az ügy megvizsgálására. A brit ICO többek között azt fogja vizsgálni, hogy a kísérlet megsértette-e az adatvédelmi törvényeket. A Facebook még 2012-ben manipulálta a hírfolyamokat úgy, hogy egyes felhasználóknak csak pesszimista híreket, másoknak csak pozitív híreket jelenített meg az oldalán. A Facebook 1,1 százalékot emelkedett tegnap.
  • Az ExxonMobil (NYSE) 1 milliárd eurós beruházást fog megvalósítani Európában. Az olajtársaság új nyersolaj-finomítót fog építeni a beruházás keretében. A részvény 0,7 százalékos pluszban zárt.
  • Kezdenek visszatérni az aranyhoz a befektetők. Az elmúlt két napban 1,4 százalékkal, 796,39 metrikus tonnával nőtt a legnagyobb arany ETF-ben, a SPDR Gold Trustban lévő arany mennyisége. Ez a legnagyobb kétnapos növekedésnek felel meg 2011 novembere óta. A nemesfém ma reggel minimális mínuszban mozog, amivel változatlanul az 1326 dolláros ellenállásával birkózik