Országos minimálbér bevezetéséről szavaz a Bundestag

2014.07.03. 12:06

A cégvezetők aggodalmai ellenére az egész országra kötelező minimálbér bevezetésére készül Németország. Az óránkénti 8,5 euró havi szinten 1360. Napi euró-árfolyamon számolva ez 423 ezer forintnak felel meg.

Most először szabhatnak meg Németországban minimálbért, eddig csak egyes tartományokban léteztek ajánlások. Az óránkénti 8,5 eurós összeg kicsivel magasabb, mint az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban alkalmazott kötelező bér. Emiatt több vita is volt a politikusok és a gazdasági szereplők között. A cégvezetők attól tartanak, hogy munkahelyek szűnhetnek meg, a gyártulajdonosok külföldre telepítik termelésük egy részét, végső soron pedig Németország versenyképessége látja kárát az intézkedésnek.

A szabályozás január 1-jén lépne életbe, majd évente vizsgálnák felül a minimálbér mértékét, de csak 2018-tól, addig változatlan marad a 8,5 eurós (6,8 angol font) összeg.

Más európai országok is módosították minimálbér-politikájukat. Márciusban az Egyesült Királyságban jelentettek be 19 pennys emelést, így 6,5 font lett a legalacsonyabb órabér. Májusban a svájci népszavazáson megbukott a világ legmagasabb minimálbérének bevezetése, pedig a politika 22 svájci frankos (kb.: 25 dollár, 15 font, 18 euró) óránkénti jövedelmet vezetett volna be.

Magyarországon jelenleg 101 500 forint (kb.: 325 euró) a minimálbér, ami óránként 634 forintnak (kb.: 2 euró) felel meg.