Miért kell a cégen belül egy startup is?

Cégen belüli startup projektként jött létre a ShiwaForce Karma Platform projektje, ami mostanra a cég legütőképesebb termékévé vált.
Vágólapra másolva!
A hazai startupperek körében egyre nagyobb az egyetértés, hogy a ShiwaForce lehet a következő hazai sikertörténet, a "következő Prezi". Kétrészes portrénkban a cég nemzetközi sikerek kapujáig vezető útját követjük végig.
Vágólapra másolva!

Portréanyagunk első részében Kovach Anton fejlesztői és vállalkozói karrierjének elejét kísértük végig az Ukrajnában töltött gyermekévektől a Budapesti Műszaki Egyetemen át az önálló, agilis fejlesztési metodológiát alkalmazó cég, az Active Vision alapításáig.

Lapos szervezet

Az új módszertan bevezetésével párhuzamosan Kovach Anton a cég szerkezetét a középvezetői réteg felszámolásával teljesen „kilapította”. A jelenleg hatvanfős szervezetet mindössze négy menedzser irányítja, a többiek – közöttük a korábbi középvezetők is – egyenrangú csapattagként vesznek részt a vállalat mindennapi munkájában.

Cégen belüli startup projektként jött létre a ShiwaForce Karma Platform projektje, ami mostanra a cég legütőképesebb termékévé vált. Fotó: Balla Zsolt

A hagyományos vállalatoktól eltérő HR-megoldások azonban nem érnek itt véget: a szakemberek ugyanis negyedéves váltásokban rotálódnak az egyes szakterületek között, így 1-2 éven belül minden munkatárs dolgozhat a cég összes ügyfelével és összes projektjén.

Siva ereje

Kovach Anton ma már mosolyogva emlékszik vissza arra, hogy a névválasztáskor tévesen istennőnek gondolták a termékük – és a később alapított cég – névadóját, Sivát. Amikor megtudták, hogy a hindu mitológia egyik legfőbb istene valójában férfi, gyorsan minden kiadványt javítottak, és végül megúszták anélkül, hogy a baklövésből kínos helyzet származott volna.

Siva egyébként a pusztítás és az újrateremtés istene, így kapóra jött egy teljesen új szemléletet meghonosítani kívánó applikáció elnevezésére. Az pedig, hogy a hagyományok szerint több karral ábrázolják, Kovach szerint jól szimbolizálja a hatékonyságot és a teremtő erőt, amit a cég alkalmazásai a felhasználók kezébe adnak.

Rugalmas átcsoportosítás

Kovach Anton szerint ez egyrészt motiválja a csapattagok közötti aktív információcserét, másrészt pedig egyszerre óv meg a túlzott specializálódástól és a kiégéstől. Nem az a cél, hogy egy-egy ember munkája a szaktudása vagy a hatalmas tapasztalata miatt váljon nélkülözhetetlenné, hanem az, hogy a szakembereknek minél több dologra legyen rálátásuk, így minél több területen legyenek azonnal bevethetők. Ez természetesen lehetővé teszi az erőforrások dinamikus és rugalmas átcsoportosítását is, amire a gyakran változó ügyféligények miatt időről időre szükség is van.

Belső startup

Ezek a megoldások természetesen nem ismeretlenek a gyorsaságra és költséghatékonyságra fókuszáló startupok világában, így aligha meglepő, hogy a ShiwaForce maga is létrehozott egy cégen belüli startupot. A Karma Platform néven futó projekt lényege, hogy a szinte minden cégnél megtalálható Excel táblákat olyan üzleti alkalmazássá alakítsa, amely kielégíti az érzékeny adatokkal kapcsolatban felmerülő biztonsági és egyéb követelményeket.

Rugalmas és biztonságos

„Az Excel a világ legelterjedtebb ügyviteli rendszere, amit pont a rugalmassága miatt szeretnek a felhasználók,” magyarázza Kovach, hozzátéve, hogy ők ehhez a rugalmassághoz adnak hozzá olyan, üzleti szempontból kritikus funkciókat, mint a jogosultságkezelés vagy a változáskövetés. Mindehhez a Shiwa fejlesztői egy felhasználóbarát és korszerű felhasználói felületet hoztak létre.

Nemzetközi elismerések

A Karma Platform tavaly egyetlen külföldi résztvevőként jutott be a Bloomberg GROW londoni befektetői fórumára, idén pedig a SWIFT Innotribe versenyén választották 280 jelentkező közül a világ 15 leginnovatívabb üzleti startupja közé.

Belépett a tőke

Az alkalmazás fejlesztését az alapító a kezdeti időszakban a magánvagyonából finanszírozta – a közelmúltban jelentették be, hogy a Széchenyi Tőkealap magánbefektetőkkel közösen, több részletben mintegy 365 millió forint kockázati tőkét fektet a ShiwaForce-ba. Ez az összeg a tervek szerint elég lesz arra, hogy a fejlesztőcsapat újabb 25 fővel bővüljön, az alkalmazás pedig a sikeres szakmai bemutatkozás után végre üzletileg is kilépjen a nemzetközi piacra.