Közel 20 milliárdos mankót kap a Klik

Vágólapra másolva!
Közel húszmilliárd forintot ad a kormány az iskolák fenntartásáért felelős Klebelsberg Intézményfenntartó Központ idei működésére, további félmilliárdot pedig a hit- és erkölcstanoktatáshoz kapcsolódó támogatásokra.
Vágólapra másolva!

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg az a határozat, amely szerint a kabinet engedélyezi mintegy 20,5 milliárd forint felhasználását a 2013-as költségvetési maradványösszegekből. Az összeg döntő részét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kapja, amelyhez azonnali hatállyal több mint 19,7 milliárdot csoportosítanak át.

A költségvetés idén csaknem 500 milliárd forintot biztosít a Kliknek, ám januárban az Index már nyilvánosságra hozott egy jelentést, amely azzal számolt, hogy a hibás gazdasági döntések következtében a 2013-as gazdálkodás szakszerűtlen volt, és a szervezet 2014-es költségvetésébe kódolva van az év végére akár 50 milliárdosra duzzadó hiány is.

A kormány rendelkezik a Klik kiadásainak felülvizsgálatáról is. Ennek alapján Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek október közepéig javaslatot kell tennie arra, hogy a szervezet likviditásához az év végéig milyen további forrás szükséges.

A határozat szerint a Klik támogatása mellett 550 millió forintot csoportosítanak át a hit- és erkölcstan oktatásra.