Brutális erőben a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
Rendkívül erős volt a magyar gazdaság a második negyedévben, a GDP 3,9 százalékkal nőtt éves alapon.
Vágólapra másolva!
  • Utoljára ekkora növekedést 2006 harmadik negyedévében, tehát közel 8 éve tudott felmutatni a magyar GDP. Akkor 4 százalékos volt a növekedési ütem.
  • A 3,9 százalékos növekedés ráadásul az elemzői várakozásoknál is erősebb, akik az első negyedéves 3,5 százalékos bővülés után most is 3,5 százalékra számítottak.
  • Negyedéves alapon 0,8 százalékos volt a plusz, szintén a várt felett teljesített ezzel a magyar gazdaság.
  • Főleg az ipar, és az építőipar teljesítményének növekedése okozta a jó teljesítményt a KSH szerint. A részletesebb adatokra ezzel együtt egy-két hetet még várni kell.
  • A forint az adatok közzététele után nem reagált érdemben, az euróval szemben továbbra is 313,9 közelében jár, míg a dollárral szemben 234,9 közelében alakulnak a jegyzések.
Forrás: Investor.hu

Bajban az európai gazdaság

Közben az európai gazdaságokban nem igazán volt erős teljesítmény a második negyedévben. A francia GDP az első negyedéves 0 százalékos növekedés után most is képtelen volt negyedéves alapon a növekedésre, miközben az elemzők azért arra számítottak, hogy legalább 0,1 százalékos plusz össze fog jönni.

Németországban, az eurózóna húzó gazdaságában viszont még ennél is rosszabb volt a helyzet. Negyedéves alapon 0,2 százalékkal esett vissza a gazdaság, miközben az első negyedév még 0,8 százalékos bővülést hozott. Mondani sem kell, hogy erre az elemzők sem számítottak. Ahogyan arra sem, hogy az éves növekedési ütem az első negyedéves 2,5 százalékról 0,8 százalékra esik vissza.

Az eurózóna gazdasága tehát képtelen magára találni, amit egyébként az is jól mutatott, hogy az olasz gazdaság szintén recesszióba süllyedt a második negyedévben. A GDP-adatok még az előző héten publikálták az országból, ami negyedéves alapon 0,2 százalékos visszaesést hozott.

Forrás: Investor.hu

A gazdasági döntéshozóknak, így az EKB-nek is fel van tehát adva a lecke, könnyen lehet, hogy hamarosan keményebb élénkítő lépésekre lesz szükség, ha "W-recesszió" után nem szeretnék, hogy ismét recesszióba csússzon vissza a térség gazdasága.

A gazdasági adatok publikálása után az euró gyengülni kezdett a dollárral szemben, ami valamelyest magyarázható azzal, hogy a piaci szereplők is számítanak a még lazább monetáris politikára, vagy a jelenlegi kondíciók hosszú ideig való fennmaradására.