Mobilszolgáltató lesz a Digi

Vágólapra másolva!
Már nem csak pletyka, hogy mobilszolgáltató lenne a Digi. Hazánk egyik meghatározó telekommunikációs cége, immáron hivatalosan is megerősítette, hogy a hétfőn zárult sikeres frekvenciatendert követően saját hálózat építésébe fogna.
Vágólapra másolva!

A sikerrel zárult frekvenciatendert követően a Digi hivatalosan is bejelentette, hogy hang- és adatszolgáltatást nyújtana a megnyert frekvencián - számolt be a hwsw.hu. Ez pedig azt jelenti, hogy egy újabb szereplővel bővülhet a hazai mobilpiac.

A Digi közleményében kijelenti, hogy az 1800 MHz-es frekvenciatartományban megszerzett csomagra építve fokozatosan kiépített, országos hálózatot kíván üzemeltetni. Részletesebb információval azonban még nem szolgált, így egyelőre még a szolgáltatás indulásának időpontja sem nyilvános. Annyit azonban tudni, hogy a hatósági engedélyek birtokában azonnal megkezdődhet a hálózat építése.

A Digi és a frekvenciatender

  • Az 1800 MHz-es frekvenciatartomány egy 10 MHz-es szeletét sikerült megvennie az „F” jelű csomagot révén
  • Mondhatni biztosra ment a Digi, hiszen a maximálisan adható 10 milliárd forintos ajánlatot tette meg a csomagra, szemben a 3,65 milliárd forintos minimum díjjal
  • Alapesetben 15 évig használhatja a sávot a Digi, ami 5 évvel meghosszabbítható

Egyébként nem ez volt az első próbálkozása a Diginek, hogy belépjen a mobilpiacra, hiszen korábban már megmérettette magát a 900 MHz-es frekvenciatenderen, illetve pontosabban csak mérettette volna, hiszen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idő előtt kizárta a céget a tenderből hatósági díjtartozása miatt.

Mire építhet a Digi?

A mobilpiacon elsősorban a már meglévő ügyfeleire építhet a Digi, hiszen a társaság jelenleg ügyfélszám alapján az első számú szolgáltatónak számít a műholdas TV (teljes kábelpiacot tekintve 3. a piacon a Digi a UPC és a Telekom mögött), illetve harmadik számú szereplőnek a kábelszolgáltatói piacon. Ezen kívül egyébként 2011 óta kiegészítő szolgáltatásként mobilinternetet is nyújt ügyfeleinek.

Forrás: NMHH, Investor.hu

A Digi román anyavállalata, az RCS&RDS már rendelkezik mobilpiaci tapasztalattal, 2007 októbere óta ugyanis 1,1 millió előfizetőre tett szert Romániában (2013. júniusi adat). Emellett pedig virtuális mobilszolgáltatóként (tehát itt nincs saját hálózata) tevékenykedik Spanyolországban, illetve Olaszországban is, ahol a helyi román embereknek nyújt mobilszolgáltatást.

Forrás: Investor.hu

Kivel szövetkezhet a Digi?

Az 1800 MHz-es frekvenciatartományban megszerzett 10 MHz-nyi sávszélesség önmagában nem alkalmas arra, hogy egy jó országos lefedettségű hálózatot építsen ki a Digi. Így mindenképp szüksége lehet majd egy partnerre, aki rendelkezik némi „felesleges” kapacitással. Jó eséllyel a Telenorral szövetkezhet majd, hiszen jelenleg is a mobilszolgáltató hálózatát használják a Digi mobilnetes ügyfelei.

Ebben az esetben a Magyar Telekom és a Vodafone veszíthet a legtöbbet, hiszen velük szemben a Telenor a hálózatának használatáért díjat számíthat fel a Diginek. Ráadásul egy újabb versenytárssal nézhetnek szembe, amely a nem csak az ügyfeleikre hajthat rá, de még akár a profitabilitásukat is veszélyeztetheti a növekvő verserny révén. Egyelőre azonban további részletek hiányában még igen nehézkes messzemenő következtetéseket levonni a lehetséges hatásokkal kapcsolatban.

A Digi a hwsw kérdésére válaszolva elmondta, hogy egyik mobilszolgáltatóval sem folytatnak tárgyalásokat, ugyanakkor megvizsgálják annak lehetőségét, hogy roamingszerződést kössenek.