A bankszövetség nem aggódik a svájci döntés miatt

bank, kártya, tranzakciós adó, emelik a díjakat a bankok, kártyás terminál
Vágólapra másolva!
A Svájci Központi Bank csütörtöki lépésének nincs meghatározó hatása a deviza-jelzáloghitelezéssel érintett kereskedelmi bankokra, mivel a pénzintézetek 9 milliárd euró deviza vásárlásával lefedezték árfolyam kitettségüket, mondta a Magyar Bankszövetség főtitkára.
Vágólapra másolva!

Kovács Levente kiemelte: a bankok a 9 milliárd euró devizát a Magyar Nemzeti Bank által 2014 őszén kiírt devizaértékesítési tendereken vették meg. A bankszövetség főtitkára rámutatott: „indokolt és helyes döntés volt az árfolyamkockázat kivezetése a lakossági jelzáloghitelezés területéről, melyben a kereskedelmi bankszektor szorosan együttműködik a jegybankkal és a kormánnyal”.

A jelzálogkölcsönnel rendelkező lakossági ügyfelek számára biztonságot hoznak a januártól rögzített forint árfolyammal számolt törlesztőrészletek és a tavaszi forintosítás, mondta Kovács Levente.

Beszakadt a forint

A forint árfolyama csütörtökön történelmi mélypontra zuhant a svájci frankkal és az euróval szemben is. Mivel a forintosítás nem minden devizahitelest érint, akár több százezer olyan ember is lehet, akik most aggódhatnak az árfolyamok miatt.