Ezer milliárdot bukhattunk volna a devizahitelekkel

árfolyam chf svájci frank devizapiac pénzváltó change
Vágólapra másolva!
A kormány devizaadósságokat csökkentő törekvései közel 1000 milliárd forint árfolyamveszteségtől, azaz tartozásnövekedéstől védték meg a lakosságot, az önkormányzatokat és az államháztartást Varga Mihály szerint. 
Vágólapra másolva!

A svájci jegybank múlt heti döntésének következtében közel 20 százalékkal gyengült a forint a frankkal szemben. A svájci frank alapú jelzáloghiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel a Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb adatai alapján közel 700 milliárdos tehernövekedéstől mentesültek a magyar családok - írja a Nemzetagzdasági Minisztérium közleményében.

310 forint fölött stabilizálódott a frank árfolyama Fotó: Bielik István - Origo

A közlemény szerint a kormány adósságkezelésének kiemelt célja az államadósságon belül a devizaarány csökkentése, a lejáró devizakötvények forintalapú forrásokból történő törlesztése. A 2010-es devizaarányhoz viszonyítva 2014-ben 1182, míg 2015. január közepén 1349 milliárd forinttal lett volna magasabb az államadósság értéke a forint árfolyamának gyengülése miatt, tehát alig egy hónap alatt közel 170 milliárd veszteség érte volna a költségvetést. Ekkora adósság kamatán pedig további 7 milliárd vesztesége realizálódott volna a magyar államnak - írja a minisztérium.

Előtörlesztették

Az önkormányzatoktól az állam által az elmúlt években átvállalt svájci frank alapú hitelek döntő részét az Államadósság Kezelő Központ előtörlesztette, így ezek sem okoznak növekedést az államadósság szintjében. E lépéssel 85 milliárd forint negatív árfolyamhatást és 1,2 milliárd forint kamatteher növekedést sikerült elkerülni a minisztérium szerint.

A közlemény kiemeli, hogya a lakossági jelzáloghitelek forintosítása, az államadósság devizaarányának csökkentése és az önkormányzati devizahitelek kiváltása miatt összesen közel 1000 milliárd forint tartozásnövekedéstől mentesült a nemzetgazdaság.