Gyenge kínai növekedésnek is örülnek ma

Vágólapra másolva!
Az Ázsiában látott pluszokat követően folytatdóhat az emelkedés a nyugat-európai tőzsdéken is. Ma már az USA-ban is újra lehet majd kereskedni.
Vágólapra másolva!
  • A vártnál minimálisan magasabb ütemben, 7,4 százalékkal nőtt (várt:7,3%) a kínai gazdaság 2014-ben, azonban ez 24 éve a legalacsonyabb bővülésnek számít. A negyedik negyedéves számok hasonlóan alakultak, (tény: 7,3%, várt: 7,2%). Emellett még a decemberi ipari termelési adatot is publikálták, ami szintén jobb lett a vártnál (tény: 7,9%, várt:7,4%).
  • A makroadatokat követően a sanghaji tőzsdeindex 1,8 százalékos pluszban jár, azonban ezzel csak minimálisan képes korrigálni a tegnapi 7,7 százalékos zuhanását. A többi vezető ázsiai piacon is jó a hangulat, a Nikkei 2,1 százalékot emelkedett, miközben a jen újra gyengülésnek indult. A hongkongi Hang Seng index pedig 0,5 százalékkal erősödik.
  • Tegnap is folytatódott az emelkedés a vezető nyugat-európai tőzsdéken, ugyanis a piac egyre jobban rákészül a csütörtöki EKB-s kamatdöntő ülésre, aholis egy eszközvásárlási program bejelentését várják. A DAX index ismét új történelmi csúcson zárt, 10 242,35 ponton. Ma is folytatódhat az emelkedés a határidős indexek alapján, amit az sem akadályoz meg, hogy az IMF 3,8-ról 3,5 százalékra vágta vissza a globális növekedési prognózisát 2015-re.
  • A WTI árfolyama 2,5 százalékkal esik a január 16-i szintekről (47,4 dollár), miután az iráni olajminiszter arról beszélt, hogy az OPEC-nek nincs azonnali terve, hogy visszavágja kitermelését, Irán pedig elég erős ahhoz, hogy akár 25 dolláros hordónkénti árat is elviseljen. A Brent árfolyma kisebb csökkenéssel 48,6 dollárnál mozog.
  • A Richter újabb jó hírrel szolgált a cariprazine-nal kapcsolatban. A készítmény a fázis III klinikai vizsgálatában pozitív eredménnyel szolgált, amely azt tanulmányozta, hogy mennyire hatékonyan és biztonságosan képes a cariprazine megakadályozni a skizofréniában szenvedő betegek tüneteinek kiújulását. Korábban január elején a Richter bejelentette, hogy az amerikai gyógyszerhatóságnak elküldte a bekért szükséges információkat. Ha minden jól megy, akkor a második negyedévben érkezhet meg az FDA válasza.
  • Változatlanul felülsúlyozásra ajánlja a Magyar Telekom részvényét a Concorde, 430 forintos célár mellett. Ez több mint 28 százalékkal magasabb a tegnapi 334 forintos záróárnál. Az HSBC elemzője pedig a Mollal kapcsolatban optimista, ugyanis 17 000 forintos célárral ajánlja felülsúlyozásra a részvényt, ez pedig közel 60 százalékkal magasabb a hétfői árnál (10 710 forint).
  • Tegnap a BUX index hozta a régiós társainak teljesítményét a 0,3 százalékos plusszal, a Magyar Telekom 2,1 százalékkal erősödött, amivel a legjobb blue-chip volt. Az OTP árfolyama 0,7 százalékkal emelkedett, míg a Richter 1 százalékos mínuszban zárt.
  • 320 környékén ingadozik a forint az euróval szemben, míg a svájci frankkal szembeni keresztárfolyam 314 környékén tartózkodik, miután az EURCHF árfolyama a tegnap reggel látott paritás alatti szintekről 1,02-ig emelkedett.
  • Visszavágta az SAP (Xetra) a 2017-re vonatkozó profit és árbevétel várakozását, ugyanis a korábbi 7,7 milliárd eurós üzemi eredmény helyett már csak 6,3-7 milliárdot vár, míg bevétel soron 21-22 milliárd eurót prognosztizál a korábbi, legalább 22 milliárd helyett.
  • Ma már az amerikai piacokon is folytatódik majd a kereskedés a tegnapi szünnap után, ráadásul a jelentési szezon is tovább dübörög, nyitás előtt többek között a Morgan Stanley (NYSE), a Johnson&Johnson (NYSE) teszi közzé negyedéves számait, míg zárás után a Netflix (Nasdaq) és az IBM (NYSE) is előáll eredményeivel.