Kiütheti a multikat az állami közműcég

Vágólapra másolva!
Az uniós források hatékony felhasználását, a közigazgatás korszerűsítését és a nemzeti közműszolgáltató elindítását nevezte az év legfontosabb feladatának Lázár János Miniszterelnökséget vezető. De beszélt arról is, hogy önálló orvosképzésre lenne szükség Magyarországon. 
Vágólapra másolva!

Lázár János azt mondta, hogy a 2007-2013-as ciklus lezárásaként még jelentős uniós forrást kell lehívni ahhoz, hogy a teljes rendelkezésre álló összeget maradéktalanul fölhasználjuk. A politikus Hódmezővásárhelyen, egy lakossági fórumon hozzátette azt is, a másik fontos teendő, hogy elkezdődjenek a 2014-2020-as időszak fejlesztései.

Orbán Viktor a nagyvárosokba utazik

Orbán Viktor miniszterelnök a következő hetekben ellátogat a 23 megyei jogú városba, hogy egyeztessen a fejlesztéspolitikai elképzelésekről, és megállapodást kössön arról, mik lesznek a következő időszak legfontosabb helyi beruházásai.

Lázár János hangsúlyozta, még még jelentős uniós forrást kell lehívni Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A miniszter kifejtette, 2015-ben a kormány egyik kiemelt feladata a hatékonyabb, világosabban működő közigazgatási rendszer kialakítása. Több száz jogszabály módosítását tervezik azért, hogy egyszerűbbé tegyék az ügyintézést. Az átalakítások célja a határidők csökkentése. És növelnék a helyben elintézhető ügyek számát.

Nem kell a profitéhes multi

Jó ütemben halad a nemzeti közműszolgáltató előkészítése, ami - versenyre kelve a német és francia cégekkel - árammal, gázzal és talán távhővel láthatja el a lakosságot – közölte Lázár János. Reális esélye van annak, hogy még az idén nonprofit jellegű magyar állami vállalat, nem „profitéhes multi” fogja a gázt és az áramot szolgáltatni több millió lakossági fogyasztóknak – mondta.

Ha ez a munka a következő másfél évben sikerrel jár, a közműszolgáltató az ipar és kereskedelem számára is olcsó gázt és áramot biztosíthat – tette hozzá.

Lázár János szerint jó ütemben halad a nemzeti közműszolgáltató előkészítése Fotó: Hirling Bálint - Origo

A kormány határozatot fogadott el arról, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-t egymilliárd forintos alaptőkével és tizennégy milliárd forint tőketartalékkal alapítsák meg 2015 február 28-ig. A kizárólagos állami tulajdonú társaság felett az MFB Zrt. gyakorolja majd az államot megillető tulajdonosi jogokat. A nemzeti közműszolgáltatás indulásáról itt olvashat bővebben.

Önálló orvosképzésre lenne szükség

A politikus kifejtette, hogy szerinte önálló orvostudományi egyetemekre lenne szükség. A világszínvonalú hazai orvosképzés vonzza a külföldi hallgatókat – ebben hatalmas gazdasági lehetőségek is rejlenek -, az intézmények önállósága pedig fontos lenne a kórházak szakember-utánpótlása szempontjából. Hozzátette: tisztában van vele, hogy ez az elképzelés komoly szakmai vitákat vált majd ki.