Vágólapra másolva!
Összesen tizedével bővült tavaly a belföldi vendégforgalom, ez csaknem kétszerese a prognosztizált adatnak, írja a Szállás.hu.
Vágólapra másolva!

Nem lehet panaszuk a magyar panzió- és szállodatulajdonosoknak a tavalyi évre. 2014 elején 6 százalékos növekedésre számítottak, tájékoztat Szigetvári József, a Szállás.hu ügyvezetője, de az év végén már 10 százalékos bővülést regisztrálhattak. Egyre elterjedtebb a SZÉP-kártyahasználat a turizmusban, ez is felhúzta a számokat. A kártyás foglalás értéke csökkent ugyan 2 százalékkal, de a használat gyakorisága 34 százalékot javult, teszi hozzá az ügyvezető. A foglalások többségét 1-2 éjszakás turnusok tették ki, inkább utaztunk többször rövidebb időre, mint egyszer huzamosan hetekre.

A legfontosabb hónapok a július, augusztus (45 százalék) és október voltak, írja a Szállás.hu közleményében. Kedvtelve aludtunk apartmanokban és vendégházakban. Ami a hoteleket illeti, a prémiumkategóriás szállodák számolhatnak be forgalomnövekedésről. Szigetvári József szerint az előbbi tendencia a verseny erősödését jelzi az apartmanok között, az utóbbi pedig annak köszönhető, hogy a négy- és ötcsillagos szállodák szolgáltatási köre jóval szélesebb, mint pusztán ágyat és reggelit adni a turistáknak.

2012 óta először a főváros volt a legvonzóbb célpont, Siófok az elsőről a második helyre esett vissza. A legfrekventáltabb nap augusztus 11-e lett.

2014 legkedveltebb belföldi utazási célpontjai

(Zárójelben a 2013-as helyezések)

1. Budapest (3.)

2. Siófok (1.)

3. Hajdúszoboszló (2.)

4. Eger (4.)

5. Balatonfüred (5.)

6. Pécs (-)

7. Szeged (8.)

8. Gyula (6.)

9. Sopron (10.)

10. Miskolctapolca (-)