Szívvel és vérrel készülnek Valentin-napra a szállodák

...ott lesz valahol a szíve is! (a képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Némi pezsgést hoz a belföldi turizmusban hagyományosan punnyadt január-februári időszakba a Valentin nap, de nem mindenki számára a pezsgős reggeli jelenti a vonzó programot.
Vágólapra másolva!

"Jó lenne, ha minden második héten Valentin-nap lenne, hiszen az általában visszafogott január-februári időszakban Szilveszter után ez az első olyan ünnep, amikor az emberek szívesen kimozdulnak egy hétvégére" - kezdi Orosz Ibolya, a négycsillagos, egri wellnesshotel, a Hotel Ködmön tulajdonosa.

Ez az év a szállásadók szempontjából különösen kedvezően alakult, hiszen Február 14-e ezúttal hétvégére, ráadásul szombatra esik.

Bár a turizmus távolról sem érzi meg annyira a Valentin-napot, mint bizonyos kiskereskedelmi ágak - például a virágkereskedők -, általánosnak mondható, hogy az angolszász országokból importált ünnep az ellentmondásos megítélése ellenére is generál némi plusz forgalmat.

Szilveszter után Valentin napon van először kedvük a pároknak kimozdulni otthonról Forrás: Thinkstock

"Azokban az években, amikor Valentin-nap hétköznapra esik, maximum az étterem forgalmában érzünk némi fellendülést, de így a párok szívesebben összekötik egy hétvégi programmal, amihez ideális helyszín egy wellnesshotel" - mondja Orosz Ibolya.

A szállodák persze rá is játszanak a megnövekedett keresletre, bár ilyenkor nem annyira az akciók, mint inkább az apró figyelmességek és extra szolgáltatások tudnak igazi vonzerőt jelenteni. A Hotel Ködmön például az Édes Bűnbeesés fantázianevű csomaggal készült az idei ünnepre, ami pezsgős reggelit és meghosszabbított wellness-nyitvatartást tartalmazott.

A szobák nagy részét már jó két héttel ezelőtt eladták, egy héttel Valentin-nap előtt pedig már telt házra töltötték az ünnepi hétvégét.

Nem lesz viszont telt ház a hajdúszoboszlói Délibáb Hotelben. "Valamit lendít a forgalmunkon a Valentin-nap, de kiemelkedő keresletnövekedést nem tapasztalunk miatta" - mondja Sellyei-Barócsi Melinda, a ház értékesítési igazgatója.

A Hotel Délibáb eredetileg nem is akart külön Valentin napi csomagajánlatot a piacra dobni, de végül az utolsó pillanatban meggondolták magukat. "Van olyan, egész évben foglalható csomagunk, ami kimondottan a pároknak szól, így nehéz újat kitalálni" - mondja az igazgató. Végül a Valentin-napi csomagból is érkezett néhány foglalás, de nem több, mint a "normális", máskor is hozzáférhető páros csomagajánlatból.

"Nálunk nincs Valentin-nap - mi a december és március közötti időszakban minden hétvégén disznóvágást tartunk, és azt tapasztaljuk, hogy sokkal eredményesebbek vagyunk, mióta ez van a fókuszban nálunk" - villant fel egy másik hozzáállást Dobák Zsolt, a Fenyőharaszt Kastélyszálló ügyvezető igazgatója.

...ott lesz valahol a szíve is! (a képünk illusztráció) Forrás: Bodrogi Mária

Szerinte a siker oka nemcsak a program egyediségében rejlik, hanem abban is, hogy a kastélyszállókba általában nem az a 20-30 éves korosztály jár, akiknek fontos ünnep a Valentin-nap. A 45 évesnél idősebb célcsoport körében a disznóvágás rendkívül vonzó program, amit jól mutat, hogy ma már csak március végi időpontokra vannak üres helyeik.

"Minden hétvégénk tele van, januárban egy februárban pedig két disznóvágást kellett hétköznapon tartanunk, hogy ki tudjuk szolgálni az érdeklődést. A céges programjaink pedig csak még ehhez jönnek hozzá" - mondja Dobák Zsolt, aki nem sajnálja, hogy nem tapasztalja meg a téli hónapok általános pangását.

Ők tehát sem csomagajánlattal, sem pedig extra akcióval nem készülnek Valentin-napra. "A disznóvágásainkat körülbelül két hónappal az esemény előtt kezdjük el hirdetni, egy hónappal a kitűzött dátum előtt pedig szinte minden esetben telt ház van" - fejezi be Dobák Zsolt.