Vágólapra másolva!
Március 31-én lejár a 2014-ben lakásvásárláshoz kapott munkáltatói támogatások felhasználásának határideje. Az igazolásokat még két hétig le lehet adni.
Vágólapra másolva!

A szakértők a határidővel kapcsolatban figyelmeztetnek: a vitás kérdéseket célszerű mielőbb - még a támogatás folyosítása előtt - tisztázni, mert a törvény komolyan szankcionálja, ha utólag derül ki, hogy a munkáltató mégsem volt jogosult a támogatásra.

A minisztérium megengedő

"A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről megengedő hozzáállás tapasztalható a támogatás kapcsán, ugyanakkor, mivel a lakáscélú támogatás címén nagy összegeket adómentesen juttathat a munkáltató a dolgozónak, teljes biztonsággal lehet számítani arra, hogy az adóhatóság a jövőben részleteiben is vizsgálni fogja a kérdéskört" - monjda ki Dr. Fekete Zoltán Titusz, az RSM DTM Zrt. adómenedzsere.

A NAV nem annyira

A kérdések olyan fontos részleteket érinthetnek, mint hogy mikor kell fennállnia a törvényben meghatározott "méltányolható lakásigénynek". "Elegendő-e, ha a lakás a figyelési időszak egyetlen napján megfelel a méltányolhatósági kritériumoknak, vagy szükséges, hogy a méltányolhatóság feltételei a kérdéses időszak minden egyes napján, folyamatosan fennálljanak?" - teszi fel a költői kérdést a szakember, kiemelve, hogy az adóhatóság gyakorlata - a jogalkotóétól eltérően - egyértelműen az utóbbi, szigorúbb értelmezést erősíti.

Most érdemes ellenőrizni a feltételeket

A munkavállalói igazolások leadásának április 15-i határideje azért is jó apropó az adómentesség feltételeinek ellenőrzésére, mert ha valami még hiányzik, akkor a munkáltató döntése szerint a munkavállaló május 31-ig még ráér a szükséges igazolásokat beszerezni és a munkáltatónak leadni.

Fekete Zoltán Titusz témában írt blogbejegyzését teljes terjedelmében itt lehet elolvasni.