Sok az állami támogatás a lakástakarékokon

Kiszámoltuk, mennyit jelentene, ha a jegybank növekedési hitelprogramját lakásépítésekre is kiterjesztenék
Vágólapra másolva!
Nem valószínű, hogy emelkedne a lakástakarékokra adott állami támogatás, emelésre nem igazán van szükség. Magyarországon nagyon kevés a lakástakarék-szerződés, ennek főleg történelmi-társadalmi okai vannak. Az utóbbi években egyre több a lakásmegtakarítás, és a lakáshitelezés is kimozdult a többéves mélypontról.
Vágólapra másolva!

Nem valószínű, hogy a jövőben emelkedne a lakástakarékokra adott állami támogatás, mondta el az Origo kérdésére Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza elnök vezérigazgatója. A támogatás jelenleg a befizetések után 30 százalék, de évente maximum 72 ezer forint. Ez a régióban nagyon magasnak számít. Emelésre egyébként nincs is nagyon szükség, sőt kis lépésekben akár csökkenteni lehetne, véli a vezérigazgató, de ez nem valószínű, erre utaló kormányzati szándékot nem tapasztaltak.

Így is népszerű

Nem tervezik emelni az állami támogatás mértékét, mert a lakástakarék így is nagyon népszerű megtakarítási forma, nyilatkozta a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca emlékeztet rá, hogy kiszámítható megoldást jelent a lakás-takarékpénztár, hiszen a betéti- és a hitelkamat is fix, azaz nem függ a hirtelen piaci mozgásoktól.

Kevés a lakástakarék

Magyarországon egyébként nagyon kevés a lakástakarék-szerződés, a lakosság számához képest a penetráció csak 12-13 százalék, ezt fel lehetne és fel kellene vinni 20-25 százalékra, mondta Gergely Károly. Összehasonlításképp Csehországban 55 százalék a penetráció, de Ausztriában és Németországban is sok a szerződés, pedig ezekben az országokban sokkal alacsonyabb az állami támogatás.

Történelmi okok

Elsősorban történelmi és társadalmi okai vannak, állítja a vezérigazgató, hogy miért ennyire kevés a lakástakarék-szerződés Magyarországon. Németországban a 2. világháború után, a Marshall-terv idején futottak fel a lakástakarékok, de Csehországban is már 1992-ben elindultak az első lakástakarékok. Csehországban ráadásul erősebb volt az ipar és a polgárság, az öngondoskodásnak sokkal komolyabb hagyományai vannak, mint Magyarországon.

Nincs hagyománya az öngondoskodásnak Fotó: Tuba Zoltán

Egyre több a lakásmegtakarítás

De az utóbbi években, főleg 2012 második felétől egyre több a lakás-takarékpénztári betét, az állampapírok és a befektetési jegyek állományával együtt, tájékoztat a Funadamenta. Ennek legfőbb oka az alapkamat, és ezzel a kamatkörnyezet csökkenése: a lekötött betétekre egyre alacsonyabb kamatokat lehet kapni, ezért egyre kevesebben választják ezeket. 2014-ben 10 százalékkal több betétmegtakarítás folyt be a Fundamentához, mint egy évvel korábban.

Beindult a lakáshitelezés

2014-ben a lakáseladások és a lakásépítések száma nőni kezdett, bár a válság előtti, 2008-as szintek még messze vannak. Ezzel párhuzamosan a lakáshitelezés is kimozdult a több éve tartó mélypontról, a Fundamenta 36 százalékkal tudta növelni hitelezési teljesítményét. A lakáshitelezés felfutásához is hozzájárul az alacsony kamatkörnyezet, a cégnél a 3,9 százalékos hitelkamatú kölcsönök aránya 84 százalékra emelkedett az új hitelek közt.