A Facebook nyakán a kínai médiacég

facebook mark zuckerberg messenger
Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks at the F8 summit in San Francisco, California, on March 25, 2015. Zuckerberg introduced a new messenger platform at the event. AFP PHOTO/JOSH EDELSON
Vágólapra másolva!
Első alkalommal lépte túl a kínai Tencent Holdings Ltd. befektetési társaság piaci értéke a 200 milliárd dollárt, amely így már magasabb az Amazon.com értékénél, és kezdi szorongatni a Facebookot. 
Vágólapra másolva!

A média, internet, reklám és fejlett technológiai befektetésekre összpontosító Tencent részvényének árfolyama 5,3 százalékkal emelkedett április 12-én, hétfőn a hétéves csúcson záró hongkongi tőzsdén. A papír így kialakult 170,50 hongkongi dolláros (22 dollár) árfolyama 205 milliárd dollárra emelte a vállalat piaci kapitalizációját.

Az Amazont már lehagyta

Összehasonlításképpen az Amazon.com piaci értéke jelenleg 178 milliárd körül mozog, ebben a szegmensben a többi nagy technológia (nem csak internetalapú) óriás közül még az Oracle (190 milliárd dollár) és az IBM (161 milliárd dollár) versenyez.

Érdekes összevetni a legnagyobb magyar cégek értékével is: az OTP és a MOL piaci kapitalizációja jelenleg 5,5 - 6 milliárd dollár körül mozog.

Forrás: Investor.hu

Közelít a Facebookhoz

A Tencent részvényének árfolyama az év eleje óta 52 százalékkal emelkedett. Tőkeértéke ennek köszönhetően már megközelíti a világ legnagyobb online kereskedő portálja, a kínai Alibaba Group Holding 210 milliárd dolláros, illetve a Facebook 230 milliárd dolláros tőkeértékét. Az Alibaba részvényei tavaly szeptemberben debütáltak az amerikai tőzsdén, minden idők legnagyobb IPO-jának keretében, november közepén elérve a 120 dolláros csúcsot, viszont mostanra egészen 85 dollárig szánkózott vissza az árfolyam (év eleje óta 19 százalékot estek a részvények).